Hlavní obsah

Škromach chce návrat Grosse do politiky

Právo, Naďa Adamičková, Petr Janiš
PRAHA

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se nyní po vyšumění kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) přimluvil za návrat expremiéra Stanislava Grosse, nyní řadového člena ČSSD, do politiky.

Článek

"Politik má rezignovat na funkci, když je v určitém podezření, a strana by mu měla umožnit návrat, když je očištěn. A já myslím, že v této chvíli je situace Standy Grosse jednoznačná," řekl v pondělí Právu Škromach.

V diskusi na webu ČSSD se vyjádřil slovy: "Pokud vím, tak proti Čunkovi je čistý jak křišťál. Jeho věc s bytem již byla dvakrát odložena, a nebyl ani trestně stíhán." Připomněl tak někdejší Grossova slova ve Sněmovně o původu jeho majetku, který je tak "křišťálově čistý, že prostě ani křišťál křišťálověji čistší být nemůže".

Expremiér Gross Právu řekl, že otázka jeho návratu do politiky pro něho není nyní aktuální a neřeší ji. Přesto si váží všech, kteří nepodlehli jeho mediální kauze, a proto možná nyní hovoří o jeho návratu. "Baví mě práce, kterou dělám a civilní život, který vedu, takže při pomyšlení na návrat do politiky mám hodně smíšené pocity," řekl Gross.

Ten letos v lednu rezignoval na post šéfa bezpečnostní komise soc.dem. Z postu šéfa ČSSD odešel v září 2005. Nyní pracuje v advokátní kanceláři Eduarda Bruny, který je právním zástupcem Čunka.

Dnešní politika se Grossovi zdá příliš osobní, konfrontační až nenávistná. "A to nikdy nebyl styl politiky, který bych vyznával," poznamenal.

Šéf středočeské soc. dem., poslanec Richard Dolejš Právu řekl, že zatím nezměnil svůj odhad pro Grossův návrat - čtyři až pět let od září 2005.

"Otčenáš. Stokrát"

Škromach využil srovnání Čunkovy a Grossovy kauzy k ostrému výpadu proti ministru financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL). "Kalousek by měl odříkat stokrát otčenáš. Podle toho, co provedl Grossovi, a jak byl pasivní vůči Čunkovi, je to celkem jasné," řekl Škromach. Kalousek srovnání obou kauz odmítl s poukazem, že tehdy byl předsedou koaliční strany a nesl i osobní odpovědnost za jmenování premiéra, zatímco v Čunkově případě tomu tak není.

Také Gross je přesvědčen, že se jeho případ nedá příliš srovnávat s Čunkovým. A to proto, že expremiér nikdy nebyl na rozdíl od Čunka trestně stíhán.

Gross připomněl, že všichni, jak policie, tak státní zastupitelství, kteří byli seznámeni s důkazy čítající např. výpisy z účtů či podkladů z finančního úřadu, se shodli na tom, že se žádného trestného činu ani přestupku nedopustil.

A co Kraus?

Podobně zdrženlivě jako Gross se včera vyslovil šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Ano, informace o rozhodnutí Michala Krause a Stanislava Grosse mám, jejich bližší úmysly ale zatím neznám," řekl Právu v Ústí nad Labem.

V souvislosti s Čunkem Paroubek poukazoval na příklad bývalého šéfa soc. dem. poslanců Krause. Ten vysokou politiku opustil týden po začátku aféry kolem ghanského kakaa. Paroubek několikrát zopakoval, že by ho rád viděl zpátky, neboť policejní vyšetřování neprokázalo žádný trestný čin.

Na dotaz Práva, zda návrat Grosse i Krause bude podporovat, Paroubek odpověděl, že vše nechá na jejich spolustranících v územních organizacích ČSSD.

Šéf ČSSD se také po očištění obviněných členů soc. dem. v kauze biolíh vyslovil pro jejich návrat do strany. "Já si myslím, že bychom jim měli členství vrátit. Pokud si podají přihlášky, tak bychom měli jít touto cestou," řekl Právu před časem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám