Hlavní obsah

Paroubek chce být šéfem Sněmovny, bez politického handlu

– PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělním rozhovoru rádia Impuls řekl, že chce být šéfem Sněmovny místo Miloslava Vlčka (rovněž ČSSD). Ten byl zvolen před rokem jako provizorní předseda dolní komory. Koalice je ochotná Paroubka podpořit, podle jeho slov ale jen výměnou za vstřícnost ČSSD k reformě veřejných financí.

Článek

Paroubek v pondělí řekl, že mu předseda poslanců Petr Tluchoř nabízel, že ODS jeho kandidaturu podpoří, pokud ČSSD zvedne ruku pro reformu veřejných financí. "Říká to dokonce veřejně, podpořte reformu a budete mít předsedu, jakého chcete," řekl Paroubek.

Hrozí vlastní zahraniční politikou

Podobný "obchod" odmítá. Pokud ale šéfem Sněmovny nebude, hrozí, že jeho strana bude dělat vlastní zahraniční politiku.

"Pokud se toto volební období bude táhnout až do konce, tak ve vlastním zájmu by měla tato koalice uvažovat o změně. Když přijde české předsednictví EU, tak mohu v těchto věcech, myslím zahraniční vztahy, být velmi užitečný. Nebo prostě budeme dělat se sociální demokracií velmi autonomní zahraniční politiku," řekl šéf největší opoziční strany.

Nyní plánuje cestu do Číny nebo Velké Británie, setká se prý s politickými představiteli na nejvyšší úrovni.

Miloslav Vlček se do čela Sněmovny dostal před rokem. Byl zvolen poté, co se na jeho jméně dočasně strany dohodly. Obě strany se pokoušejí o změně jednat, nikam to ale nevede. Podle zvyklosti je předseda opoziční strany šéfem Sněmovny.

Když se komunisté změní, půjdeme s nimi do vlády

Předseda ČSSD také řekl že KSČM by měla změnit obsah své politiky. Právě její zkostnatělost je prý důvodem, proč si koalice upevňuje svou pozici. "KSČM nejsou jen lidé jako Filip, Dolejš Kováčik, se kterými se spolupracuje velmi dobře, ale jsou tu také lidé, kteří nostalgicky vzdychají po starém režimu a mezi ty já nepatřím a naprostá většina sociálnědemokratických voličů také ne," řekl Paroubek.

Ze srpnového průzkumu agentury Median plyne, že levicové strany by ve Sněmovně získaly většinu 108 křesel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám