Hlavní obsah

Vláda připraví nový služební zákon, nynější ruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda souhlasí se zrušením zákona o státní službě, který měl od počátku roku 2009 přinést výhody desetitisícům státních úředníků. Kabinetu zrušení normy navrhl ministr vnitra Ivan Langer, do roku 2009 ji chce nahradit novým zákonem, v němž už nepočítá s velkými privilegii pro státní úředníky.

Článek

Plánuje pro ně postavení zaměstnanců, jimž pravidla určuje především zákoník práce, kde takové jistoty nejsou.

"Chceme nový služební zákon, který by měl znamenat dobré odměňování pro ty, kteří dobře pracují, a snadnější rozvázání pracovních poměrů s těmi, kteří dobře nepracují," uvedl Langer po pondělním jednání vlády. Chce uzavírat s některými úředníky smlouvy na dobu určitou, týkalo by se to takzvaných "manažerů veřejné správy".

Zrušením zákona o státní službě by úředníci ministerstev a dalších ústředních orgánů a správních úřadů přišli například o jistotu platového postupu podle kariérního řádu, příspěvek k důchodu, ochranu před politickými vlivy či odbytné při propuštění z organizačních nebo úsporných důvodů až do výše ročního platu.

"S rušením zákona o státní službě zásadně nesouhlasím, jde o nekoncepční rozhodnutí bez jakékoli analýzy," řekla šéfka odborů státní správy Alena Vondrová. Podle ní materiál, kde ministr vnitra rozhodnutí odůvodňuje, není kvalitně zpracován a obsahuje chyby. "Je to krok zpět a jasně se to ukáže už při zpracování věcného záměru nového zákona," dodala.

Zákon o státní službě byl schválen v roce 2002, avšak politici od té doby začátek jeho uplatňování oddalují. Podle Langra nevyhovuje současným požadavkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám