Hlavní obsah

ODS chce do reformy prosadit větší snížení daní

– PRAHA

Koaliční strany si pondělí vyhradily k sérii jednání o reformě veřejných financí. Tu začne Sněmovna řešit už v úterý odpoledne. ODS večer přišla s překvapivým návrhem výrazně snížit daně firmám i fyzickým osobám. Půjde s ním na noční jednání koalice. Pokud s tím KDU-ČSL a zelení nebudou souhlasit, navrhne největší strana pasáž o daních z reformy vypustit.

Článek

Podle Tlustého je "dominantním" stanoviskem poslanců ODS varianta 19procentní daně z příjmu pro právnické osoby a 12,5procentní sazba pro daň z příjmu fyzických osob, přičemž snížená sazba DPH by zůstala podle vládního návrhu zvýšená z pěti na 9 procent. Pokud se v koalici tuto změnu nepodaří prosadit, "pak východiskem je vypuštění daňové části reformy", uvedl Tlustý. Vše by platilo od roku 2009.

V původním návrhu je sazba daně z příjmů fyzických osob 15 procent z tzv. superhrubé mzdy.

Na otázku, jak by hlasoval, pokud by v rámci balíku zákonů zůstal původní návrh v oblasti daní, Tlustý zopakoval, že bude hlasovat pro vypuštění této části. "Na to bude vůle, na to je vůle velká," je přesvědčen exministr financí.

Topolánek novinářům řekl, že dostal od klubu mandát k vyjednávání v koalici. "Vlastimil Tlustý navrhl určitý kompromisní návrh, který není daleko od toho, co jsme dohodli v koalici," prohlásil premiér a dodal: "V tomto smyslu si myslím, že došlo k výraznému sblížení názorů." Tlustý přitom prosazuje dlouhodobé stanovisko expertní skupiny poslanců ODS.

Větší snížení daní nepodporují zelení a problémy by s tím mohli mít o lidovečtí poslanci. Ti se netají tím, že jsou spíše pro mírnější reformu.

Politici jednali celý den

Během dne se scházely poslanecké kluby ODS, KDU-ČSL a zelených a výkonná rada ODS. Jednání pak vyvrcholí noční schůzkou představitelů koaličních stran. Cíl je jediný - shodnout se na podobě jednoho pozměňovacího návrhu, který by byl vzájemným kompromisem.

Poslanecký klub Strany zelených jednal jako první. Jeho šest poslanců se podle poslankyně zelených Kateřiny Jacques dohodlo, že se jim nejvíce líbí vládní podoba návrhu. Žádný ze zatím navržených pozměňovacích návrhů však tuto podobu podle ní výrazně nemění, a strana by tak s nimi neměla mít problém.

Koalice počítá s Pohankou a Melčákem

Premiér Mirek Topolánek také v průběhu odpoledne řekl, že již jednal s bývalými poslanci ČSSD Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, jejichž podporu při hlasování koalice potřebuje. Slíbil jim určité ústupky, ty ale nemají strukturu návrhu příliš změnit. V ideálním případě by tak návrh podpořilo 102 zákonodárců.

Koalice ale nemá jisté všechny hlasy svých oveček. Například lidovecký poslanec Ludvík Hovorka v pondělí zopakoval, že pokud neprojdou jeho návrhy na zrušení navrhovaných poplatků u lékaře, reformu nepodpoří. Vadí mu i snižování daní z příjmů právnických osob. Koalice přitom uvažuje, že by snižování těchto daní ještě zrychlila.

"Jsem přesvědčen, že ze 102 poslanců není nikdo tak pyšný, aby se domníval, že právě ten jeho návrh musí být přijat," komentoval postoj poslanců KDU-ČSL jejich předseda Jiří Čunek.

Kritický postoj k reformě měl i Vlastimil Tlustý z ODS. Ten naopak chtěl, aby byla přísnější.

Odboráři přinesou do Sněmovny batoh dopisů

Zástupci českých odborových svazů, které nesouhlasí s vládou navrhovanou podobou reformy veřejných financí, v úterý uspořádají u Sněmovny protestní happening. Jejich představitelé předají předsedovi dolní komory Miloslavu Vlčkovi (ČSSD) batoh plný dopisů proti přijetí reformy adresovaných všem poslancům.

"Bude symbolizovat to bahno a kamení, které je podle našeho názoru v tom pomyslném batohu reforem," řekl novinářům předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a senátor ČSSD Milan Štěch.

Happeningu se prý zúčastní až několik stovek odborářů. Někteří chtějí využít svého práva a z galerie pro veřejnost sledovat průběh projednávání reformy i hlasování poslanců.

Reklama

Související články

Bursík se vrátí do Prahy zřejmě o víkendu

Vicepremiér, ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík se vrací z dovolené do Česka. V Pákistánu se zúčastnil horolezecké výpravy, během které...

Reformu má změnit souhrnný návrh koalice

Koalice by měla k reformě veřejných financí předložit jeden společný pozměňovací návrh. Shodli se na tom na páteční schůzce lídři ODS, lidovců a zelených....

Výběr článků

Načítám