Hlavní obsah

Kritik reformy Hovorka: ustupovat nehodlám

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecký klub lidovců nebude zřejmě při schvalování reformy veřejných financí jednotný. Poslanec Ludvík Hovorka nezvedne ruku pro reformu, pokud se do vládního návrhu nedostanou jeho podmínky, které počítají pouze s 22 procentní sazbou firemních daní. Odmítá také poplatky u lékaře.

Článek

"Myslím, že moje připomínky jsou zásadní a nelze z nich ustupovat," řekl Hovorka Právu několik hodin před jednáním poslaneckého klubu KDU-ČSL, na kterém by se měli lidovci dohodnout, co budou chtít vlastního do reformy prosadit v rámci koaličního pozměňovacího návrhu. Zatím počítají s osvobozením dětí do 15 let od placení u lékaře a na malé úpravě vícerychlostní mateřské.

Čunek věří, že Hovorka ustoupí

Předseda lidovců a vicepremiér Jiří Čunek počítá s tím, že Hovorka ustoupí. V sobotním rozhovoru Právu řekl: " Poslanec Hovorka je v mých očích poctivý a slušný člověk a určitě není tak pyšný a nabubřelý, aby se domníval, že jeho definitivní podmínky mohou být jediné spravedlivé a správné."

Hovorka na to v pondělí reagoval. "Nejsem pyšný, ale o tom, že mám pravdu jsem přesvědčený, neopírám se totiž jen o své stanovisko, ale i o názory lékařů. Já jsem si to nevymyslel."

Poslanec si je vědom, že může způsobit pád vlády

Podle Hovorky jsou jeho podmínky definitivní  a pokud neprojdou, nepodpoří reformu a to i s vědomím, že by to mohlo znamenat rozpad vlády. Ta se totiž zavázala, že pokud neprojdou reformy, tak budou lepší předčasné volby.

"Myslím, že odpovědnost za státní rozpočet a stav zdravotnictví je u mě silnější, než odpovědnost za toto koaliční uspořádání," řekl minulý týden Právu Hovorka. Dodal, že v případě, že reformu nepodpoří on, nemusí jeho hlas chybět, protože s Michalem Pohankou a Milošem Melčákem bude mít koalice stále dostatečných 101 hlasů.

Kromě daní má výhrady i ke změnám v zdravotnictví, týkající se na příklad výběrových řízení na lékařské praxe, volby ředitele VZP a zavádění poplatků.

"Když se snižují odvody lidem s nejvyššími příjmy, tak by se neměly peníze, které budou v systému zdravotnictví chybět, vybírat formou poplatků," uvedl Hovorka. Dodal, že do doby než se stanoví standardy péče, neměly by se zavádět ani stropy pojištění ani poplatky vyjma za pobyt v nemocnici.

Místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) nezachází tak daleko. Právu řekl, že navrhne zachování progresivní daně, jen pokud bude někdo do vládního návrhu daňových zákonů ještě zasahovat. Pro ten případ má připraveny dvě varianty pozměňovacích návrhů, kdyby poslanci ODS chtěli vychýlit vládní variantu více k rovné dani.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD: Až budeme u moci, reformu zrušíme

Pokud se vládní koalici podaří prosadit reformu veřejných financí, ČSSD je připravena ji po svém návratu k moci zrušit. Považuje ji totiž za nespravedlivou,...

Reformu má změnit souhrnný návrh koalice

Koalice by měla k reformě veřejných financí předložit jeden společný pozměňovací návrh. Shodli se na tom na páteční schůzce lídři ODS, lidovců a zelených....

Výběr článků

Načítám