Hlavní obsah

Ministr pustil skútry na vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr dopravy Aleš Řebíček v pátek podepsal vyhlášku, která ruší zákaz letní plavby, informovalo ministerstvo dopravy. Podle Jana Cieslara z ministerstva by skútry mohly vyjet na vodu za dva týdny. "Obvyklá doba od odeslání vyhlášky po její vytištění ve Sbírce zákonů a nabytí účinnosti je 14 dnů," řekl Cieslar.

Článek

Podle předsedy České sportovní asociace Miroslava Dražila teď bude důležité udělat pořádek na vodě. "Lidé musí pochopit, kde a jak mají jezdit. Chceme zamezit černou plavbu," řekl.

Asociace chce spolupracovat se státní plavební správou i policií. Policie by podle Dražila měla důsledně kontrolovat, jestli skútraři mají řidičské průkazy. "Dodnes to nepovažovali za nutné, pokutu dostali stejně," dodal. Případné sankce za černou jízdu nebo jízdu bez průkazu by podle něj měly být co nejvyšší.

Celorepublikový zákaz plavby v období od 15. června do 15. září platí od roku 2002. Asociace usiluje o jeho zrušení už několik let. Uspořádala také několik protestních akcí. V případě dnešního neúspěchu plánovala zablokovat pražskou magistrálu.

Nová vyhláška má být pouze dočasným řešením, které se má týkat letošního a následujícího léta. Ministerstvo připravuje novelu zákona o vnitrozemské vodní plavbě, která přenese rozhodovací pravomoc na obce. Podle Dražila se to rozhodně nestihne do příští sezóny.

"Do budoucna budeme pracovat na novele zákona. Rádi bychom se přiblížili provozu v Evropské unii," řekl Dražil. V okolních státech je prý mnohem volnější režim pro plavbu.

Majitelé vodních skútrů ani po povolení letní plavby nebudou moci jezdit všude. V současnosti je v České republice vytyčeno sedm zón pro provoz vodních skútrů, z nichž většina je na území Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám