Hlavní obsah

Únik Kubiceho zprávy: žalobci čekají na další zkoumání

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Byl to opravdu lidovecký poslanec Pavel Severa, kdo loni předal novinářům kopii tzv. Kubiceho zprávy? Zatímco policie si tím je zřejmě jistá, žalobcům důkazy v čele s posudkem Kriminalistického ústavu nestačí.

Článek

Podle informací Práva si proto pražské Vrchní státní zastupitelství objednalo další znaleckou expertizu, na jejíž závěry teď čeká. Teprve pak chce rozhodnout, zda Sněmovnu o vydání poslance k trestnímu stíhání skutečně požádá. Vyšetřovatel už byl přitom připraven příslušný dopis do Sněmovny odeslat minulý týden.

"Spis, který jsme si vyžádali, k nám dnes ráno dorazil. Tento posudek ale neobsahoval, takže jsme byli nuceni materiál vrátit městskému státnímu zastupitelství se žádostí o jeho doplnění," řekla včera Právu mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Doplnila, že expertiza by měla napovědět, zda vynesení zprávy bylo skutečně trestným činem, a hlavně zda šlo ze strany dotyčného poslance o úmysl nebo o nedbalost.

Úmysl, či nedbalost?

To je přitom pro případné obvinění z trestného činu ohrožování utajované informace klíčové. Pokud by se totiž prokázalo, že zákonodárce předal médiím tajný dokument úmyslně, hrozilo by mu za to až osm let vězení. V opačném případě by mohl vyváznout pouze s peněžitým trestem.

Kdy budou závěry nového zkoumání k dispozici, zatím není jasné. "Posudek ještě do spisu zpracován nebyl," řekl k tomu bez dalších podrobností mluvčí pražských městských žalobců Martin Omelka. Protikorupční policie k celému případu stále oficiálně mlčí.

Expertiza Kriminalistického ústavu, o kterou se ve svých závěrech opírá policie, porovnávala jednotlivé výtisky Kubiceho zprávy rozdané poslancům při zasedání branně-bezpečnostního výboru s fotokopiemi, které se krátce po jednání objevily na internetových stránkách Českého rozhlasu.

Poslanec byl pak odhalen zejména podle podtržených částí zprávy a ručně psaných poznámek, které si do svého výtisku vepsal. Inspekce ministra vnitra, která vyšetřování úniku této utajované zprávy původně rozjela, v této souvislosti nasadila odposlechy na desítky lidí včetně dětí, které s kauzou neměly nic společného.

"Potvrzuje to, že je potřeba se vrátit k běžné kriminalistické práci místo zjednodušování si práce masivními odposlechy. Stejně tak to potvrzuje správnost mého rozhodnutí udělat v nasazování odposlechů pořádek," reagoval na to ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám