Hlavní obsah

Policie chce stíhat poslance KSČM s minulostí bachaře

Právo, sil, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček obdržel v úterý žádost o zbavení komunistického poslance Josefa Vondrušky imunity. Podle policie je podezřelý z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Žádost poslalo liberecké státní zastupitelství. Důvodem má být dřívější Vondruškovo působení v 80. letech ve výchovném ústavu, kde pracoval jako bachař.

Článek

"Má to být v souvislosti s jeho působením v 80. letech v nápravně výchovném ústavu Minkovice," řekl Právu šéf mandátového a imunitního výboru Sněmovny Miloslav Kala (ČSSD).

Vondruška: nevím, proč rezignovat

Vondruška, který v Minkovicích dělal bachaře, Právu řekl, že ho nikdo nekontaktoval a o záležitosti ví jen díky novinářům. Neví, proč by měl odejít ze Sněmovny.

"Nemám, proč rezignovat na mandát, ten důvod nevidím. Protože kdyby hození blátem mělo stačit na to, abych se nějak zachoval, to by asi nikde nikam nevedlo. To bychom se za chvíli zneschopnili jako stát," uvedl Vondruška.

Bývalí Vondruškovi vězňové Jiří Wolf, Jiří Gruntorád a Vladimír Hučín LN letos v únoru popsali jeho bachařské praktiky. Podle nich se stejně jako většina dozorců choval hůře k politickým vězňům než k obyčejným kriminálníkům. Vondruška se hájil, že jednal podle tehdy platného řádu v Minkovicích.

Státní zastupitelství nechce sdělovat podrobnosti

"Zatím k tomu případu nebudeme podávat žádné informace," řekl Právu na dotaz okresní státní zástupce v Liberci Ivan Bernátek. Na dotaz Práva, zda nějaké informace o případu má liberecká pobočka Krajského státního zastupitelství (KSZ) v Ústí nad Labem, odpověděl: "Krajské státní zástupitelství to pouze dohleduje."

Vedoucí liberecké pobočky KSZ Adam Bašný Právo odkázal na státního zástupce Miroslava Mareše z Okresního státního zastupitelství v Liberci. "Trestní stíhání zatím nebylo zahájeno, případ je ve fázi přípravného řízení, a tudíž je neveřejné. Respektuji presumci neviny a nebudu se k tomu vyjadřovat. Konkrétní osoba ještě není obviněna a nevidím důvod, proč bych o tom měl informovat veřejnost. Pošlete si oficiální e-mail s otázkami," reagoval státní zástupce Mareš.

Sněmovna vydala ke stíhání 10 poslanců
jménodatumdůvod
Jan VIK (SPR-RSČ)25.7.1995šíření poplašné zprávy
Miroslav Sládek (SPR-RSČ)27.2.1997za protiněmecké výroky
Rudolf Šmucr (SPR-RSČ)27.2.1997výtržnictví
Josef Krejsa (SPR-RSČ)10.7.1997články s protiromskou tématikou
Jiří Payne (ODS)20.5.1998dopravní nehoda
Libor Ježek (ODS)10.3.2000dopravní nehoda
Jan Kasal (KDU-ČSL)14.9. 2000dopravní nehoda
Taťána Jirousová28.2.2001dopravní nehoda
Jaroslav Lobkowitz (KDU-ČSL)23.9.2003dopravní nehoda
Vladimír Doležal (ODS)20.12.2005podezření z korupce
zdroj: ČTK

Anketa

Myslíte si, že by měl být Josef Vondruška vydán ke stíhání?
ano
77,9 %
ne
22,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3628 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám