Hlavní obsah

ČSSD chce dostat Čunkovu kauzu opět před Sněmovnu

– PRAHA

Kauza vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka je podle sociálních demokratů natolik vážná, že by se jí měla znovu zabývat Sněmovna. ČSSD chce, aby ústavně-právní výbor dolní komory znovu vyslechl nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Členům bezpečnostního výboru by měl postup vůči vyšetřovateli Milanovi Šošovičkovi vysvětlit ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Na středeční tiskové konferenci to přednesl předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Článek

Sociální demokraté na tiskové konferenci také oznámili, že kvůli Čunkovu případu chtějí posílit samostatnost a politickou nezávislost státních zástupců. Ještě na podzim by měli přijít s vlastní legislativní iniciativou, kterou chtějí konzultovat s parlamentními stranami. Novela by podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky měla zamezit tlakům, které provázely vyšetřování lidoveckého vicepremiéra.

Nové podmínky pro jmenování nejvyššího státního zástupce

Podle představ ČSSD by měl být nejvyšší státní zástupce jmenován na dobu určitou, která by se nepřekrývala s volebním obdobím. Jeho případné odvolání by také nemělo být tak snadné jako dnes, kdy ho může vláda na návrh ministra spravedlnosti odvolat bez udání důvodu. O podobné proceduře již dříve politici uvažovali v souvislosti se jmenováním policejního prezidenta.

Trestní stíhání Čunka, který čelil podezření z přijetí půlmiliónového úplatku, v pondělí zastavil jihlavský státní zástupce Arif Salichov. Vysvětlil to řadou procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostmi ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové. Salichov převzal Čunkův případ od svého přerovského kolegy Radima Obsta, kterému ho odňala Vesecká kvůli procesním chybám.

ČSSD: Svévolná změna státního zástupce je velký problém

Právě změnu státního zástupce sociální demokraté nejvíce kritizují a tvrdí, že se stala pod politickým tlakem. Vesecká by proto měla na výboru tento svůj krok znovu vysvětlit. Své argumenty přednesla poslancům už v červnu, podle ČSSD ale tehdy svůj postup věrohodně nevysvětlila.

"Považujeme záležitost za nespravedlivou v tom smyslu, že lidé, kteří se dostanou do problému, asi nemají tu možnost, aby jim vyměnili státního zástupce," řekl místopředseda ČSSD Milan Urban. Obvinění se podle něj dostanou před soud, a ten teprve rozhodne o jejich vině či nevině.

Čunek byl podezřelý, že jako vsetínský starosta přijal před pěti lety od realitní společnosti půlmiliónový úplatek. Tento skutek se ale podle státního žalobce nestal. Právnička svědkyně případu Urbanové Klára Veselá-Samková zvažuje stížnost k Ústavnímu soudu.

Salichov jakékoli politické zadání odmítá. Nejvyšší státní zastupitelství má nyní tři měsíce na to, aby jeho závěry přezkoumalo.

Reklama

Související články

ČSSD srovnala Čunkův případ s Kajínkem

Sociální demokraté budou chtít kvůli kauze vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka posílení samostatnosti státních zástupců. Prosazovat také budou,...

Výběr článků

Načítám