Hlavní obsah

Urbanová trvá na svém: Čunek půl miliónu dostal

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní svědkyně proti Čunkovi Marcela Urbanová stále trvá na tom, že současný šéf lidovců v roce 2002 převzal půlmiliónový úplatek. Řekla to v úterý Právu poté, co státní zástupce Arif Salichov zastavil Čunkovo stíhání s tím, že výpověď Urbanové je nevěrohodná. Její advokátka Klára Veselá-Samková je navíc přesvědčená, že celý případ zdaleka nekončí.

Článek

"Opakuji to nyní a zopakuji to kdykoli, i kdybych měla být obviněna z křivé výpovědi. Říkám, že k tomu předání finanční částky ve výši 500 000 korun došlo. A předala je v ten konkrétní den paní Hurtová panu Čunkovi. Za vším si stojím a v této věci jsem nelhala," řekla Právu Urbanová.

Podle Veselé-Samkové může do případu vrhnout nové světlo vyšetřování, které policie zahájila na základě trestního oznámení Čunka pro podezření z pomluvy. "Má klientka je obviněná z toho, že Čunka křivě nařkla ze sexuálního obtěžování. Pokud se ale prokáže, že mluvila na rozdíl od Čunka pravdu, může to změnit i pohled na její důvěryhodnost v kauze půlmiliónového úplatku," vysvětlila advokátka.

Doplnila, že v takovém případě by pak podala žádost o obnovení procesu. Kromě toho podle svých slov uvažuje i o stížnosti k Ústavnímu soudu, jak už Právo včera informovalo. Tu je připravena podat v případě, že její klientka nedostane protokoly se záznamy svých výpovědí na policii.

Bojí se o život

Urbanová zároveň odmítla argument žalobce o své nedůvěryhodnosti. "Podstoupila jsem znalecké zkoumání, jehož závěr zní, že důvěryhodná jsem. Navíc jsem vyjádřila během vyšetřování na žádost obhajoby ochotu se takovému zkoumání podrobit opakovaně," uvedla Urbanová.

Její advokátka k tomu podotkla, že státní zástupce posudek účelově popřel. "To, že má klientka obdržela závěry zkoumání, nemohlo vyšetřování ovlivnit, jak tvrdí žalobce. Neobsahovaly totiž žádné údaje ze spisu, navíc je dostala až po prvních dvou výsleších, které na policii absolvovala," uvedla Veselá-Samková.

Sama Urbanová také naznačila, že se bojí o svůj život. "Obávám se o sebe už delší dobu. Dokonce už k nám domů bylo vloupání a zmizely některé z mých účetních dokladů a dokladů k mému podnikání. Nemám z toho všeho dobrý pocit," uvedla Urbanová.

Nevyloučila v této souvislosti, že by požádala o policejní ochranu. Tu už letos na jaře přidělenou měla. Policie ji doprovázela poté, co si Urbanová stěžovala na to, že ji sledoval aktivista a bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám