Hlavní obsah

Weby pohřbily Bursíka v horách, je ale v pořádku

Právo, Lukáš Bek, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kolem vicepremiéra a šéfa zelených Martina Bursíka, který od poloviny července tráví dovolenou na neznámém místě, přibývá spekulací. Na internetu se dokonce objevila zvěst o jeho smrti v pákistánských horách.

Článek

Nejbližší spolupracovníci Bursíka ale ve středu spekulace ihned vyvraceli. "S Martinem Bursíkem jsou jeho nejbližší spolupracovníci i rodina v kontaktu, naposledy dnes dopoledne. Ministr Bursík je zcela v pořádku a vrací se zpět do republiky zcela podle původního plánu," reagoval dnes na spekulace mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

"Naposled v úterý s ním mluvila poslankyně Kateřina Jacques, a nic mu není," vyvracela Kuchtová spekulace. Předseda nejmenší vládní strany by se měl podle ní objevit v Česku nejpozději příští úterý, a to ve Sněmovně, kdy začne mimořádná schůze věnovaná reformě financí.

Expedice Gasherbrum 2007

E-mail zaslaný Právu upozornil na internetové stránky expedice Gasherbrum 2007, která probíhala v průběhu června a července. Podle stránek se jí zúčastnili mimo jiné horolezci z Krkonoš a také Bursík. Ten před svým odjezdem a ani jeho spolustraníci až dosud nechtěli místo pobytu prozradit.

Zápisky expedice končí 25. července, kdy výprava pro nepřízeň počasí zřejmě balí, končí a odchází s výjimkou zmíněných tří horolezců z Krkonoš a Bursíka. O nich je v deníku poznámka 19. července, kdy měli vyrazit do tábora C 1. Poslední zmínka je z 23. července, kdy autor zápisků píše, že jim byly zanechány stany.

"Zde, v Krkonoších, se však minulý týden objevila z okruhu nejbližších přátel jednoho ze zmíněných horolezců (J. Daněk) vcelku věrohodná informace o jeho (Bursíkově) smrti," píše se v e-mailu.

Právu se v úterý zprávu nepodařilo potvrdit, ani vyvrátit. Manželka jednoho ze tří krkonošských horolezců, kteří údajně zůstali s Bursíkem nahoře, o věci vůbec nechtěla mluvit. Na otázku, zda jde o fámu, nebo zda mohou mít zprávy o tragédii reálný základ, reagovala: "Má to reálný základ a víc vám neřeknu."

Vedoucí výpravy Gasherbrum 2007 Joska Nežerka, mimo jiné pokořitel osmitisícovek Mt. Everest, Nanga Parbat a Annapurna, na otázku Práva po tragédii reagoval: "Nemám žádné informace, které bych mohl dát, že by byly ověřené." Na otázku, co to znamená, dodal: "Že vám žádné jiné neřeknu."

Mezi lavinami

Podle několika horolezeckých serverů se Bursík měl k výpravě připojit, a to v době, kdy se odmlčely jeho mobilní telefony. Server výpravy popisuje, jak se mezi tábory C1 a C2 na Gasherbrumu II (8035 m) ve středu 18. července zřítila lavina, nejspíš vinou jiných horolezců, a zranila tři muže zřejmě z Japonska. Z nich jeden zraněním podlehl.

Následující den, ve čtvrtek, spadla další lavina vpravo od minulé, a nikoho nezranila. "Pavel Klimeš, Josef Kalenský, Jirka Daněk a Martin Bursík jdou ráno do C1 na Gasherbrumu II a hodlají tam zůstat déle a vystoupit výše nad C1," vylíčil na serveru Olav Storli Ulvund z Norska.

Zápis se o čtveřici zmiňuje ještě jednou, v pondělí 23. července, a říká, že v táboře ABC zůstávají tři stany "pro Ukrajince a Pavla, Jirku, Josefa a Martina, kteří zůstávají déle". K následujícímu dni se váže Ulvundovo konstatování: "Letos zatím na Gasherbrum II nevylezl nikdo, na Gasherbrum I (8068 m) jenom Pakistánci, tři od nás a jeden Maďar. Tak špatné počasí tu asi ještě nebylo." Zápis končí středou 25. července.

Stihne v pondělí vládu?

Na české ambasádě v Islámábádu se v úterý odpoledne středoevropského času (tamního večera) ozýval jen záznamník, zřejmě kvůli časovému posunu.

Do Českého horolezeckého svazu se zpráva nedonesla, ačkoli se jeho předsedkyně Alena Ottová-Čepelková výpravy účastní a měla by se z Karákoramu vrátit v sobotu. Jiní mají návrat naplánován na pondělí 13. srpna. To také poprvé zasedne vláda po dovolené. A hned v úterý se sejde Sněmovna k druhému čtení reformního balíku.

O tom, že je Bursík v Pákistánu či v Tibetu, se spekulovalo již koncem července, ale nikdo z okruhu šéfa zelených tuto informaci nechtěl potvrdit. Vedoucí tiskového oddělení na ministerstvu životního prostředí Jarmila Krebsová pouze uvedla, že se její šéf má vrátit v půli srpna.

"Vím jen, že je někde daleko, ale kde, to nevím. Možná v Pákistánu," řekla v červenci Právu mluvčí zelených Eva Rolečková. Například poslankyně zelených Kateřina Jacques uvedla, že ví, kde Bursík je, ale místo jeho pobytu neprozradí, protože její kolega má právo na soukromí.

Reklama

Související články

Bursík odjel na dovolenou, nikdo neví kam

Kde je vicepremiér, ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík? Na tuto otázku nedokáže nebo nechce nikdo z jeho spolupracovníků veřejně...

Výběr článků

Načítám