Hlavní obsah

Čunek: zavádět presumpci viny je špatná cesta

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek soudí, že presumpce viny, kterou prosazuje u politiků mj. ČSSD, je špatná metoda. Mohla by se prý stát módou ve společnosti. Ocenil, že jeho strana v korupční kauze ctila presumpci neviny. Čunek tak v úterý reagoval na informaci jihlavského státního zástupce Arifa Salichova, který zrušil jeho stíhání.

Článek

"Jsem rád, že tato věc již skončila," řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj. Doplnil, že je přesvědčený o tom, že kdyby se nestal senátorem a předsedou strany, podobná aféra by nevypukla.

"Skutek, pro který bylo stíhání vedeno, se nestal, to považujeme za jednoznačný závěr. Tvrzení opozice, že KDU-ČSL zasahuje do pravomoci vyšetřovacích orgánů považujeme za součást účelových politických proklamací," komentoval místopředseda strany Roman Línek.

Presumpci viny prosazuje u svých politiků ČSSD. Každý politik, který je podezřelý ze spáchání trestného činu, by měl podle předsedy strany Jiřího Paroubka odstoupit a vrátit se teprve tehdy, když ho soud očistí.

ČSSD považuje nynější konec kauzy za ohrožení demokracie, koaliční politici se shodli, že nyní budou mít více času na řešení skutečných problémů.

Zbyl jen jeden důkaz

Salichov v úterý na dvouhodinové tiskové konferenci vysvětloval, proč stíhání zastavil. Z pěti důkazů, že Čunek v roce 2002 vzal půlmiliónový úplatek prý zůstal jen jeden - výpověď jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové, v níž prý byly navíc velké rozpory.

Policie si na Urbanovou nechala vypracovat posudek, který tvrdil, že její osoba je věrohodná. Salichov se podivil nad tím, proč podobné posudky nebyly vypracovány i na ostatní aktéry případu, například na Čunka.

"Pokud Salichov označil práci policie za tendenční, jsem zvědav na zprávu Inspekce ministra vnitra," doplnil Línek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám