Hlavní obsah

ČSSD: projde-li radar parlamentem, budeme to respektovat

PRAHA

Stavbu americké radarové základny na českém území ČSSD stále odmítá. Podle předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka bude strana respektovat smlouvu o základně, pokud ji přijme parlament.

Článek

"Neumím si představit, že by sociální demokracie zrušila či nerespektovala již uzavřenou smlouvu se Spojenými státy o základně," uvedl šéf ČSSD.

Sociální demokraté také jednají o návštěvě svého předsedy ve Spojených státech, kde by chtěl o základně hovořit s představiteli amerických demokratů. ODS by podle něj měla udělat totéž, nespoléhat se na lobbisty a jednat přímo s představiteli amerických republikánů.

Virtuální nebezpečí

Důvodem odmítavého postoje ČSSD je podle Paroubka to, že má být protiraketová obrana namířena proti "virtuálnímu nebezpečí", to znamená například proti íránským raketám, které zatím neexistují. Předseda nevyloučil, že by se mohl postoj sociálních demokratů změnit, kdyby takové nebezpečí nastalo.

Paroubek také připomněl nedávný výzkum veřejného mínění, ve kterém základnu odmítá 65 procent obyvatel, zatímco pro se vyslovilo jen 28 procent. Podotkl také, že proti základně je dokonce 80 procent voličů jeho strany.

Sociální demokracie také trvá na tom, že mají občané o základně rozhodnout v referendu. V úterý Paroubek uvedl jako důvod, že jde přece jen o dlouhodobý pobyt cizích ozbrojených sil na českém území, i když jde o vojska spřátelené mocnosti.

Reklama

Související články

Klaus varoval před populismem v otázce radaru

Prezident Václav Klaus v pátek odpověděl 55 osobnostem, kteří ho žádali o podporu referenda k americké radarové základně. V otevřené odpovědi jim napsal...

ODS: Referendum o radaru je nezodpovědné

Referendum o umístění protiraketového radaru USA v Česku by bylo nezodpovědné, usnesla se výkonná rada ODS. Potvrdila tak slova premiéra a šéfa ODS Mirka...

Výběr článků

Načítám