Hlavní obsah

Kosovskému dítěti operovali čeští lékaři srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jeden z dvojice kosovských novorozenců, kteří do Česka na konci července přiletěli kvůli operaci srdce, musel být lékaři kvůli náhlým zdravotním obtížím operován již v sobotu. To znamená o tři dny dříve oproti původním plánům. "Jeho stav byl natolik vážný, že ho přivezli 'za minutu dvanáct'," řekla mluvčí Fakultní nemocnice Motol Eva Jurinová.

Článek

Tříměsíční Albion Pupovci měl závažnou komplexní vadu srdce. Jeho aorta a plicnice vycházely ze srdečních komor obráceně. "Mělo to za následek nedostatečně okysličenou krev v těle a chlapci proto hrozila smrt," uvedla Jurinová.

"Specialisté dětského kardiocentra Fakultní nemocnice Motol po šestihodinové náročné operaci vrozenou vadu anatomicky zkorigovali," řekla Jurinová.

Podle Jurinové nyní obě velké tepny malého pacienta fungují jako u zdravého člověka. V případě, že nenastanou pooperační komplikace, tak chlapcovy zdravotní obtíže se srdcem skončí.

Podobně složité operace se dělají často

Podobně složité operace se podle Jurinové v motolské nemocnici provádějí často, dnešní případ však byl výjimečný akutním ohrožením života pacienta. "Odborníci připouštěli možnost, že (operace) nemusí dopadnout dobře," dodala.

Zatím ještě není jasné, kdy se bude malý pacient moci vrátit domů. Lékaři při příletu dětí uváděli, že pokud vše půjde podle plánu, mohli by se uzdravení chlapci do Kosova vrátit za dva nebo za tři měsíce.

První novorozenec byl operován v červenci

Prvního z kosovských novorozenců lékaři kvůli vážnému stavu operovali již krátce po příletu koncem července. Tehdy jen třítýdenní Edonis do Česka přiletěl kvůli zúžení aorty. I tato operace skončila úspěšně.

Cenu operace, již se podrobil kosovský novorozenec, odhadli lékaři na 240 000 korun. Operace byla hrazena prostřednictvím zdravotnického programu Medevac, který je určen pro vážně nemocné z válkou postižených oblastí.

Vláda na jeho pokračování nedávno vyčlenila pět miliónů korun. Od roku 1993 bylo v rámci programu Medevac v ČR léčeno 103 lidí z krizových oblastí, jako je Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čečensko, Irák a Pákistán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám