Hlavní obsah

Odpůrci radaru chtějí podporu dalších obcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRDY

Členové iniciativy Ne základnám a starostové některých obcí z okolí vojenského újezdu Brdy, kde vláda plánuje postavit radar USA, chtějí asi příští týden prostřednictvím elektronické pošty oslovit dalších více než 700 obcí v celé zemi, aby zjistili jejich názor na umístění radaru v Česku.

Článek

Starostové brdských obcí chtějí zjistit, zda je v jejich odporu k základně podporují i další obce. "Pokud pomohou, budeme rádi, ale nám stačí základní informace," řekl novinářům starosta Trokavce Jan Neoral.

Odpůrci radaru také kritizovali vládního mluvčího ohledně radaru Tomáše Klvaňu. Podle nich vede pouze propagační kampaň a jeho vysvětlení, například zda bude mít radar vliv na okolní životní prostředí, nebo na zdraví lidí, jsou nedostatečná. Klvaňa minulý týden přiznal, že vláda udělala mnoho chyb od začátku diskuse o radaru, zejména v komunikaci s veřejností.

Radar by v Česku mohl stát u obce Míšov na Plzeňsku. Většina Čechů ale jeho umístění v ČR není nakloněna. Opoziční ČSSD a KSČM požadují referendum o této věci, hlavní vládní strana ODS soudí, že všelidové hlasování by bylo nezodpovědné, a chce případnou dohodu s USA ratifikovat v parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám