Hlavní obsah

Některými řekami v ČR protéká jen pětina vody

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když v posledních dnech občas prší, v ČR panuje nadále sucho. Průtoky některých řek jsou pětinové. "Pod hranicí sucha je Lužnice, Malše, Blanice, Sázava, Želivka, povodí Odry, Bečvy a další. Jejich průtoky jsou nejvýše na 20 procentech průtoků běžných pro červenec," řekl Právu ve středu Jan Daňhelka, hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

Jinde v řekách teče jen 30 až 70 procent vody. Pouze tam, kde jsou vodní nádrže, se hladina řek udržuje na průměru. Podobně jsou na tom i spodní vody. Hydrologové mají vrty a prameny, kde stav podzemních vod kontrolují. Od dubna je v polovině z nich hladina spodní vody pod dlouhodobým průměrem. Nejhorší situace je v dolním toku Labe, v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Hydrologové sledují i tzv. využitelnost vodní kapacity. To je hodnota maximálního množství vody, které je schopna rostlina z půdy využívat. V dubnu to bylo jen 20 až 50 procent. Proto zemědělcům část úrody zaschla. Nyní je to o něco lepší, ale stále pod dlouhodobým průměrem.

Příčin sucha je víc

Podle Daňhelky k suchu v Česku největší měrou přispěl extrémně suchý duben, kdy spadlo jen 6 mm srážek (šest litrů vody na metr čtvereční), což není ani deset procent běžných pro tento měsíc.

Na vině jsou i vysoké teploty, které už několik měsíců sužují Česko. "Tím se podstatně zvýšil výpar vody z půdy," řekl Daňhelka a dodal, že od začátku roku všechny měsíce jsou teplotně nadprůměrné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám