Hlavní obsah

Dvě romské rodiny se přestěhovaly z unimobuněk k centru Vsetína

Právo, Aleš Fuksa
VSETÍN

Manželé Andrea a Radek Horváthovi patří ke dvěma šťastným rodinám, které v minulých dnech získaly městský byt u centra Vsetína. Ve středu se po osmi měsících mohli vystěhovat z části zvané Poschla, kam místní radnice v říjnu loňského roku přemístila více než třicet romských rodin do bytových domů postavených z unimobuněk.

Článek

"Teď konečně žijeme v normálním bytě. Je větší a výhodnější především pro naše dvě děti, devítiletého Radka a sedmiletou Andrejku. Ale nemůžu říct, že by se nám na Poschle bydlelo zle. Jen jsme všichni byli v jednom pokoji," uvedla paní Andrea. Rodina se nyní dostala nejen blíž ke středu Vsetína, ale hlavně ke své rodině. Jen o patro níž bydlí ve stejném domě sestra paní Andreji. O pár set metrů dál pak její maminka.

Do nového bytu v Rokytnici se mohli manželé Horváthovi přestěhovat hlavně díky jiné romské rodině, která opustila Vsetín a našla si bydlení ve Strážisku na Prostějovsku. "Radní pak v průběhu července schválili přidělení uvolněných bytů dvěma nejlepším rodinám z Poschle. Obě si řádně plní povinnosti nájemce obecního bytu a nemají jiné dluhy vůči městu," vysvětlila návrh bytové komise vedoucí sociálního odboru Alena Beková.

Obyvatelé domu se k nám chovají hezky

Alena Horváthová říká, že stěhování proběhlo bez komplikací. "Pomohli nám přátelé," sdělila. Navíc i první dojmy z nového bydlení a sousedů jsou vesměs kladné. "Obyvatelé domu se k nám chovají hezky, seznámili jsme se hned po přestěhování. Sousedi jsou dobří. Většinou se jedná o mladé rodiny," poznamenala.

Zároveň doufá, že je to na dlouhý čas konec všech komplikací a bude to znamenat nový začátek v životě celé rodiny. Za posledních osm měsíců se totiž manželé se dvěma malými dětmi stěhovali podruhé.

Poprvé to bylo v říjnu, kdy museli opustit pavlačový dům u vsetínské polikliniky a radnice je umístila spolu s dalšími pětatřiceti rodinami právě do unimobuněk na okraji města. Pavlačový dům následně město zbouralo a postavilo zde velké parkoviště. "Pokud srovnám Poschlou a pavlačák, tak u polikliniky se nám bydlelo lépe. Měli jsme tam samostatný obývák a koupelnu. Na druhou stranu tam netekla voda a neměli jsme tam sprchy," poznamenala Andrea.

Na závěr ještě mladá maminka dodala, že by si lepší bydlení zasloužilo více rodin z Poschle. "Když mám šanci já, měli by ji dostat i další Romové, kteří žijí v unimobuňkách. Je jich tam více, kteří jsou bezproblémoví."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám