Hlavní obsah

Žalobce navrhl pro Železného pět let vězení za krácení daní

– PRAHA

Žalobce navrhl soudu, aby poslal europoslance a bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného za krácení daní na více než pět let do vězení a aby mu uložil i peněžitý trest. Pro galeristu George Novotného, který je obžalován se Železným, žalobce žádá pětileté vězení. Rozsudek lze očekávat nejdřív v pátek.

Článek

Žalobce ale připustil jako alternativu možnost uložit oběma mužům přísné podmíněné tresty s ohledem na to, že od spáchání skutku uplynulo devět let.

Ve čtvrtek jsou na řadě závěrečná vystoupení obžaloby a obhajoby, která potrvají zřejmě několik hodin. Železný upozornil, že má řeč připravenou na 72 stranách.

Železnému a Novotnému hrozí vězení kvůli daňovým únikům za 6,8 miliónu korun při dovozu obrazů z ciziny. Jejich stíhání bylo zahájeno v dubnu 2001, krátce po obvinění někdejší právníci Železného téměř sedmimiliónovou daň zaplatili.

Železný tvrdí, že obrazy koupil až v Česku

Železný od počátku vyšetřování tvrdí, že je nevinen, obžalobu odmítl i ve čtvrtek a uvedl, že se s Novotným o clu a daních nebavil. "Odmítám jeho (Novotného) tvrzení, nikdy jsem se s ním nespolčil k občanské neposlušnosti," prohlásil.

Obrazy prý kupoval v cizině Novotný a on je nabyl až v Česku. Majitel Galerie Longa Novotný ale už před několika lety na policii vypověděl, že se s Železným dopředu domluvili na tom, jak při dovozu obrazů obejdou celní předpisy. Čechoameričan Novotný je souzen v nepřítomnosti.

Ve hře je šest obrazů

Obžaloba na europoslance a galeristu se týká dvou transakcí s cennými obrazy z března 1998. V prvním případě koupil Železný podle žalobce v londýnské aukční síni pět obrazů od Emila Filly, Andreje Nemese či Alfreda Justitze. Do Česka je dopravil Novotný jako svůj osobní majetek, který dováží při stěhování do ČR. Od cla a daní byl tedy osvobozen. Železný ale říká, že obrazy v cizině vydražil Novotný, on prý díla zaplatil až po koupi v Česku převodem z účtu.

Druhý bod obžaloby souvisí s obrazem Jákobův žebřík od Marka Chagalla, který Železný získal za 750 000 dolarů v americké galerii a uložil ho v depozitáři ve Švýcarsku. Bývalý šéf Novy říká, že o obraz časem ztratil zájem, a s Novotným se proto dohodl na výměně za jiná díla. Železný údajně vůbec netušil, kam galerista hodlá obraz ze Švýcarska převážet. Při dovozu Chagalla do ČR byl podle Železného jeho majitelem Novotný.

Podle galeristy nechtěl Železný platit clo

Galerista ale vypověděl, že Železný nechtěl platit clo ani jiné poplatky, a proto ho pověřil, aby záležitost vyřešil stejně jako dovoz z Londýna. Železný od něj později převzal Chagallův obraz zpět, protože mu prý Novotný v rámci směny neposkytl protihodnotu. Jákobův žebřík přitom v roce 2002 zmizel z pražské galerie Zlatá husa, podle médií přímo z pracovny Železného. Policie ho dosud nenašla.

Železný je stíhán ještě v dalších dvou kauzách, a to kvůli poškozování věřitele a dalšímu údajnému krácení daní. Novotný zase v jiném případu čelí obžalobě z vydírání Železného, ze zpronevěry obrazů a z nedovoleného ozbrojování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám