Hlavní obsah

Policisté dostanou za nového parťáka až pět tisíc

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští policisté si mohou od července přijít na pěkné peníze. Pokud totiž získají do policejních služeb nového člověka, čeká je odměna ve výši 3000 až 5000 korun. Adept na uniformu pak ale musí projít testy a k policii skutečně nastoupit.

Článek

Vedení policie chce tímto krokem vyřešit značný podstav především v dopravní a pořádkové službě. Právu to ve středu řekl náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jiří Houba. Nyní přitom chybí policii do plánovaného stavu více než 3000 lidí.

"Je to opatření k naplnění početních stavů. Využíváme tak všech dostupných možností, abychom zajistili bezpečnost českých občanů, a také to, co po nás veřejnost žádá, tedy více policistů v ulicích a na silnicích," uvedl.

Odmítl tvrzení, zda by nebylo lepší raději slíbené finanční odměny dát již dosavadním příslušníkům, aby zůstali ve službě a neodcházeli od policie. "To by nebyla správná cesta, protože je potřeba především doplnit chybějící lidi v ulicích a na silnicích. Problém s nedostatkem policistů se týká z 99 procent právě lidí v terénu," konstatoval náměstek.

Chystají další projekty

Nynější placená náborová kampaň není podle něj poslední. "Brzy se budeme snažit zrealizovat i další informační kampaň, která by mohla dostat nové tváře do policie. Bude se obracet spíše na veřejnost, ale podrobnosti projektu zatím nemohu sdělit," dodal Houba.

Nábor policistů pomocí odměn tento týden ostře kritizovala ČSSD, podle níž to není správná cesta a metoda spíše připomíná verbování vojáků z minulého století.

Martin Linhart z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra současné aktivity vedení policie schvaluje.

"Postupují správně. Je to standardní nástroj, který využívá řada soukromých firem. Představa je taková, že ve chvíli, kdy si vybírám sám vlastního spolupracovníka, tak si nevyberu někoho, kdo mi bude práci ztěžovat, ale naopak bude přínosem. Je zde navíc i pojistka v podobě absolvování výběrového řízení a podepsání smlouvy na dobu určitou se zkušební dobou," míní Linhart.

Neobává se ani toho, že si někteří policisté mohou přivést i své rodinné příslušníky. "Pokud nebudou jejich přímými nadřízenými, což by se stávat vůbec nemělo, tak v tom nevidím problém. Týká se to i kamarádů, pokud policisté ví, že se na ně mohou spolehnout," doplnil.

Připomněl, že jedna podobná akce se už konala na konci 90. let minulého století, kdy především v Praze a ve Středočeském kraji byly velké problémy s nedostatkem policistů. Tehdy policie dávala při náboru nováčkům příspěvek ve výši až 50 000 Kč za nástup do služby. "Přivedlo to sice nějaké lidi, ti ale nepřicházeli z nezištných důvodů. Ta nová akce je o něco lepší a věřím tomu, že přitáhne kvalitní lidi," pověděl Právu Linhart.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám