Hlavní obsah

Policie prozkoumá, zda senátor Žák falšoval faktury

– BRUNTÁL
Právo, Radim Vaculík, Oldřich Danda

Bruntálská policie se v nejbližších dnech začne zabývat jednáním senátora Jiřího Žáka (ODS), který podle jeho někdejší asistentky Martiny Vítkové falšoval podpisy na některých fakturách. Vítkové v úterý Krajský soud v Ostravě přiznal odškodnění téměř 50 tisíc za to, že ji senátor neoprávněně krátil o peníze, když ji přinutil, aby polovinu z 25 tisíc posílala jeho manželce.

Článek

"Mohlo by se jednat o trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny. Na základě vašich informací se tím začneme zabývat," řekla ve středu Právu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Věc podle ní nyní převezme a prověří služba kriminální policie a vyšetřování v Bruntále, za který byl Žák zvolen senátorem.

Zfalšoval nejméně tři faktury, tvrdí bývalá asistentka

"Nejméně dvě faktury, na nichž je zfalšovaný podpis, byly za práci, kterou pro mě měla údajně vykonávat paní Žáková, ale podepsal je pan senátor. Další fakturu dokonce celou sám vyplnil, vytiskl, podepsal mým jménem a odeslal bez mého vědomí do Senátu. Týkala se mé práce pro něj, zfalšoval můj podpis a jde to očividně poznat. Já si pak tu fakturu musela v Senátu sama dodatečně vyzvednout," upřesnila včera Právu Vítková.

Sám Žák říká, že žádný podpis nefalšoval, jen prý ve dvou či třech případech podepsal svou ženu na základě plné moci.

Vítková mu ale odporuje. "Mé tvrzení o zfalšovaných podpisech je pravdivé. Mám dokonce k dispozici ty papíry a faktury, které podepisoval, ráda pomůžu policii a předám je. Ta už jednou ty dokumenty měla, když jsem v minulosti na pana senátora podávala trestní oznámení pro útisk. Oni to ale tehdy odložili a s těmi fakturami nic neudělali. Tak snad teď se to prověří," řekla Vítková, která v úterý vyhrála soud a senátor jí musí zaplatit celkem 48 tisíc korun plus úrok z prodlení. Navíc musí zaplatit přes dvacet tisíc za soudní výlohy.

Žákův případ rozdělil senátory

Případ vyvolal mezi politiky řadu negativních reakcí. Lidoveckému senátorovi Josefu Kalbáčovi se nelíbí, že k něčemu podobnému mohlo vůbec dojít. "Nedokážu si představit, že bych někomu ultimativně odnímal plat, který má podle nějakých dohod. Podle mého to nevrhá dobré světlo na vrcholové politiky," uvedl Kalbáč.

Také senátor za ODS Jaromír Volný uznává, že jeho stranický kolega pochybil. "Jestli kolega Žák připouští, že podepsal jménem své manželky smlouvu mezi ní a asistentkou, tak soud rozhodl správně," uvedl.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) nechtěl komentovat, zda Žák pochybil. "Nechtějte po mně, jestli má pravdu pan senátor, nebo jestli ji má ta asistentka," podotkl.

Tím vybudil sociální demokraty. "Myslel jsem, že předseda Sobotka má zájem na tom, aby prestiž Senátu stoupala," reagoval pro Právo šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Kauza vyvolala diskuzi o etickém kodexu zákonodárce

I kdyby podle Haška podobné postupy zakazoval etický kodex zákonodárce, zřejmě by Žákově počínání nezbránil. "Etika a morálka jsou věci, které buď člověk má, nebo nemá," uvedl Hašek. Kodex by podle něho ale mohl umocnit společenský tlak na to, aby Žák z kauzy vyvodil odpovědnost.

"V žádném případě by rodinní příslušníci neměli dělat asistenty, to je naprosto špatně, protože to by měl dělat člověk nezávislý a kvalifikovaný," přidal se lidovec Kalbáč.

Podle Volného ale není k zákazu zaměstnávání příbuzných žádný důvod. "Nevím, proč to kolega Žák udělal, jak to udělal, asi z důvodu politicko-psychologického, aby občané neřekli, že zaměstnává svoji manželku. Zakázáno to přece není, vždyť je známo, že předseda Topolánek zaměstnával dlouhá léta svou manželku jako asistentku a nikdy to nikomu nevadilo."

Podle Sobotky by to šlo vyřešit jako v Evropském parlamentu, kde zákonodárci dostávají sumu peněz, z které platí veškerou svou agendu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám