Hlavní obsah

Prezident se bude volit nejpozději 8. února

Právo, Novinky, nig, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První kolo volby prezidenta bude 7. nebo 8. února 2008. Po setkání s prezidentem Václavem Klausem to řekl předseda Sněmovny Miloslav Vlček ČSSD). Právě předseda Sněmovny svolává schůzi, na níž se prezident volí. Klaus již minulý týden jednal na stejné téma se šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS).

Článek

Prezidentská volba se podle Ústavy má konat v posledních třiceti dnech volebního období úřadujícího prezidenta. To znamená, že volba musí začít v rozmezí mezi 7. únorem a 7. březnem 2008.

Klaus se minulý týden se Sobotkou shodl, že volba by měla začít v nejbližším vhodném termínu, tedy hned po 7. únoru. To Vlčka rozladilo, protože podle svých slov nechápe, proč se Sobotka nejprve na vhodném datu volby nedomluvil s ním a se schůzkou na Hradě nepočkal.

Zatím jediným oficiálním kandidátem na nejvyšší ústavní funkci je právě Klaus, kterého do volby vyšle ODS. Zelení, lidovci, ČSSD ani KSČM zatím nevědí, koho navrhnou či podpoří.

Lidovci Dienstbiera nechtějí

Nejvíce se v současnosti hovoří o exministru zahraničí Jiřímu Dienstbierovi. Na začátku července Dienstbier již jednal o své kandidatuře se senátory. Řada senátorů, například z Klubu otevřené demokracie, by jej ve volbě podpořila.

Dohoda všech tří stran na jeho jménu není však vůbec jistá. Zvolení bývalého ministra zahraničí si nepřejí zejména lidovci, ti před Dienstbirem upřednostňují Klause.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Také předseda soc. dem. Jiří Paroubek o víkendu uvedl, že ČSSD uvažuje o více kandidátech, kteří by mohli Klausovi konkurovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám