Hlavní obsah

Čeští diplomaté: Poláci v případě víz do USA zaspali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K zajímavé diplomatické zápletce přispělo nedávné rozhodnutí Kongresu USA uvolnit v budoucnu vízový režim s některými státy. Češi na zákonu, který má umožnit bezvízový styk, vydělají. Sousední zklamané Slováky a Poláky ale na nejvyšší politické úrovni nejspíš nepodpoří.

Článek

Vyplývá to ze zprávy, kterou zastupitelský úřad ČR ve Washingtonu rozeslal diplomatickou poštou českým orgánům. Právo ji má k dispozici.

Podle českých diplomatů nesou Slováci neúspěch profesionálně, zatímco polská diplomacie je zaskočena. Varšava již obvinila vlastní ambasádu, že ji nedostatečně informovala.

České velvyslanectví v USA se podle zprávy současně "snaží mediálně tlumit přehnaná očekávání a zároveň absolutní prohlášení, typu pro Čechy se dveře otevírají, pro ostatní ne".

Čeští diplomaté v USA rozhodně nedoporučují připojit se k případným intervencím neúspěšných států. "Česká strana partnery informovala, že jakkoli s nimi solidarizujeme a budeme tak činit i v budoucnu, nebude ČR vyjadřovat zklamání na nejvyšších úrovních vzhledem k tomu, že by takovéto kroky nezněly příliš věrohodně," píše se ve zprávě.

Vondrova firma lobbovala

Podíl na schválení amerického zákona má lobbistická firma Dutko Worldwide Advisors a její česká odnož Dutko Worldwide Prague, jejímž zakladatelem a až do loňského nástupu do vlády i jediným představitelem byl nynější vicepremiér a bývalý velvyslanec ČR v USA Alexandr Vondra (ODS).

Firma, která funguje od června 2005, se podílela mj. na získávání podpory v americkém Kongresu a působila přitom nejen ve prospěch ČR, ale i dalších zemí tzv. koalice pro vízovou rovnost. Těmi jsou vedle Polska a Slovenska ještě i Maďarsko, Litva, Lotyšsko a Rumunsko.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové zaplatí ČR za její služby měsíčně 5000 dolarů, což je asi 100 tisíc Kč. Tisíce dolarů platí i ostatní státy. Již dříve uvedl první tajemník českého velvyslanectví ve Washingtonu Daniel Nový, že firma byla vybrána v řádném výběrovém řízení, jehož se zúčastnily čtyři společnosti.

Změnit zákon? Dutko by zas vydělala

Lobbisté nyní odmítnutým státům doporučují "dát najevo zklamání a snažit se vybudovat si tak pozici pro další aktivity v Kongresu, které by měly směřovat ke změně právě přijatého zákona. To však řada ambasád považuje za postup jistě výhodný pro Dutko, které by tak získalo kontrakt třeba i na mnoho měsíců, nicméně nevidí tuto možnost jako reálnou," tvrdí autor zprávy českého zastoupení v USA.

Česká ambasáda chce spolupráci s firmou ukončit datem podpisu zákona americkým prezidentem. Diplomaté ČR ve Washingtonu jsou přesvědčeni, že George Bush zákon podepíše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám