Hlavní obsah

Předpověď na srpen: po červenci příjemné léto

– PRAHA
Novinky, znk

Teploty v srpnu budou podle meteorologů průměrné, déšť se bude rovněž pohybovat v normě. Uvádějí to jak Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak Meteopress ve svých dlouhodobých předpovědích. Počasí v červenci se vyznačovalo extrémními teplotami až kolem 35 stupňů a také mnoha bouřkami.

Článek

"Průměrné teploty by se měly pohybovat kolem 18,9 stupňů, spadnout by mělo kolem 73 mm srážek," řekla v úterý Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Prvních deset srpnových dní by podle ČHMÚ měla provázet zvětšená oblačnost s přeháňkami a bouřkami, přechodně by na začátku dekády mohlo být i polojasno. Noční teploty se budou nejprve pohybovat mezi devíti a čtyřmi, později mezi 15 a devíti stupni.

"Přes den bude 20 až 25, přechodně až 28 stupňů," uvedla Honsová. Podle ní bude začátek srpna nejvíce proměnlivý, od 8. do 10. srpna by mělo spadnout nejvíce srážek za celý měsíc. Tento týden se na horách dokonce objeví první přízemní mrazíky.

V půli srpna bude nejchladněji, konec bude nejpěknější

Druhou srpnovou dekádu bude zpočátku doprovázet velká oblačnost, meteorologové očekávají déšť, přeháňky a místy i bouřky. Ve druhé polovině této dekády by mělo oblačnosti ubývat. Noční teploty se mají pohybovat mezi 14 a osmi stupni, denní mezi 18 a 24, později se oteplí a denní maxima by mohla dosahovat 21 až 27 stupňů. "Tato dekáda bude ze všech nejchladnější," poznamenala Honsová.

Posledních deset srpnových dní by mělo být většinou polojasných, srážky se objeví jen ojediněle a při zvětšené oblačnosti. Ke konci dekády by jich ale mělo přibývat. Noční teploty budou mezi 14 a osmi stupni, denní nejvyšší mezi 20 a 26 stupni.

"Poslední dekáda bude zřejmě nejvydařenější. Sem tam by se měl objevit i nějaký tropický den s teplotami kolem 31 stupňů," dodala Honsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám