Hlavní obsah

Strážníci zachránili štěňata před zmrznutím

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Před smrtí zimou a hladem zachránil strážníci pětičlennou smečku štěňat dobrmanů, které chovatel chladnokrevně vyhodil na parkovišti v Opálkově ulici v Brně a v mrazivém počasí ponechal svému osudu. Všechna štěňata nalezla dočasný příbytek v útulku.

Foto: Šimona Müllerová

Slavnostní vyhlášení minulého ročníku ankety

Článek

"Po veterinární prohlídce jsme zjistili, že jde o tři psy a dvě fenky. Všichni jsou z jednoho vrhu a nejsou starší tří měsíců. Po odchycení byla všechna štěňata zablešená a plná červů, ale nyní jsme je už dali do pořádku. Jde o čistokrevná štěňata, která jdou nyní v ideálním věku pro převzetí novým chovatelem," řekla Právu vedoucí útulku Jarmila Hrabětová.

Chovateli hrozí jen pokuta

Štěňata zatím sdílejí vyhřátý psí kotec v útulku a čekají na konec karantény, aby si je mohli vzít lidé, kteří k nim budou milosrdnější, než jejich původní chovatel, po němž pátrají strážníci.

"Chovatel porušil zákon na ochranu zvířat, který uvádí, že nikdo nesmí zvíře opustit s úmyslem se ho zbavit nebo vyhodit. Za to je pokuta až 15 tisíc korun," doplnila Hrabětová.

Pitbula museli majitelce odebrat

Podobně krutý osud však nepotkal jen tyto dobrmany, ale zlé zkušenosti s krutostí člověka má i dospělý pitbullteriér Brunno, který je v útulku už podruhé. Poprvé ho strážníci převzali po té, co se toulal v parku Lužánky v Lidické ulici, ale podruhé se dostal do útulku zraněný od dalšího psa. Chovatelka, která si z útulku vzala do své péče se o něj nedokázala postarat a psa zraněného na krku nenechala ani ošetřit.

"Pes se musel zranit o plot, jak běhal na zahradě. Když jsem si toho všimla, tak jsem mu ránu polila septonexem," tvrdila strážníkům do protokolu chovatelka. Její verzi však nikdo z útulku neuvěřil, protože pes měl na sobě rány od jiného psa, který ho zřejmě napadl a zranil.

"Psa jsme museli majitelce odebrat a ošetřit. Má velká zranění na krku, která se naštěstí rychle hojí. Myslíme si, že dříve ho někdo zkoušel v psích zápasech, protože měl na hrudníku ošetřené jizvy. Přes jeho špatné zkušenosti s člověkem jde o psa, který je k lidem velmi přítulný, rád se mazlí a není nebezpečný. Jen nemá rád konkurenci jiných psů," doplnila Jarmila Hrabětová.

Celkem od 15. listopadu, kdy začal brněnský útulek fungovat, prošlo jeho kotci 203 psů. Nyní je v karanténě 25 psů a pouze 4 jsou zatím volní k odebrání novým chovatelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám