Hlavní obsah

Kubiceho zástupcem se stal policista Hynek Vlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policista Hynek Vlas se stane novým zástupcem ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Vlas byl mezi policisty, kteří spolu se šéfem ÚOOZ v loni v květnu předložili poslancům tzv. Kubiceho zprávu. Vyhrál výběrové řízení a funkce se ujme 1. srpna.

Článek

Vlas a jeho kolega Jaroslav Hruška spolu se šéfem ÚOOZ Kubicem předložili vloni v květnu krátce před volbami do Sněmovny poslancům branně-bezpečnostního výboru zprávu, podle níž se tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů, mimo jiné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či kauzy biolíh.

Zpráva konstatovala, že organizovaný zločin prorostl do státní správy, což prý potvrzují právě utajované dokumenty ÚOOZ. Sociální demokracie se cítila zveřejněním zprávy před volbami těžce poškozena.

Přestože skupina žalobců nenašla důkazy, které by informace obsažené ve zprávě potvrzovaly, ÚOOZ trvá na tom, že jsou pravdivé a opodstatněné.

Za Kubiceho zprávu tresty nepadly

Inspekce ministra vnitra chtěla původně Vlase, Hrušku i Kubiceho stíhat pro zneužití pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Toho se měli dopustit také tím, že tehdejšímu předsedovi branně-bezpečnostního výboru Janu Vidímovi (ODS) poskytli i materiály z trestního spisu.

Návrh inspekce na obvinění Kubiceho a jeho kolegů ale v prosinci státní zastupitelství zamítlo. Nakonec předalo věc pouze ke kázeňskému řízení přímému Kubiceho nadřízenému, náměstekovi policejního prezidenta pro trestní řízení Františku Snopkovi. Ten rozhodl, že se Kubice, Vlas ani Hruška ničeho nedopustili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám