Hlavní obsah

Senátor musí bývalé asistentce vrátit desítky tisíc

Právo, Josef Gabzdyl
OSTRAVA

Zhruba sedmdesát tisíc korun musí bruntálský senátor Jiří Žák (ODS) zaplatit bývalé asistentce Martině Vítkové (24). V úterý o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě, který tak potvrdil předchozí rozhodnutí okresního soudu.

Článek

Asistentka pro senátora pracovala v roce 2005 za odměnu 25 tisíc korun. "Jenže pak mi řekl, že budu dvanáct tisíc korun odvádět jeho manželce, jinak přijdu o práci," řekla Vítková. Čtyřikrát určenou částku poslala, ale pak se vzepřela.

Nevzpomíná si, že by Žákova manželka pro senátora něco dělala. Žák dokonce na fakturách několikrát zfalšoval podpis své ženy. "Jednou dokonce podepsal fakturu pro Senát i mým jménem, když jsem nebyla v kanceláři," dodala Vítková.

Když napsala stížnost předsedovi Senátu Přemyslovi Sobotkovi, Žák ji oznámil, že končí a rozešli se. "Sobotka mi po delším váhání odepsal neurčitě, že věc zná jen z jedné strany a poroto nemá objektivní náhled. Psala jsem i Topolánkovi, ale ten odepsal docela neslušně. Nechci to však rozebírat," vzpomínala mladá žena.

Jak dodala, poté v Bruntále nemohla najít práci. "Senátor mi říkal, že zaměstnání nenajdu. A opravdu. V Bruntálu se všichni znají, senátor je tam známý a já práci dlouho sháněla. Nakonec se však přeci jen podařilo."

Žák zváží dovolání

Později na senátora podala trestní oznámení za útisk, ale policie věc zastavila. Uspěla až v občanskoprávním řízení. "Jsem hodně šťastná, případ se táhl asi dva roky, ulevilo se mi. Peníze se určitě budou hodit, ale hlavně jsem ráda, že zvítězila spravedlnost." Žák musí vrátit 48 tisíc korun plus úroky z prodlení a navíc zaplatí přes dvacet tisíc za soudní náklady.

Žák k soudu nepřišel, obhájce Vladimír Ježek zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. "Soudkyně sice řekla, že dovolání není možné, ale za určitých okolností to lze. Máme stále za prokázané, že paní Žáková odváděla pro manžela práci a ústní dohoda mezi senátorem a asistentkou byla platná. Později byla uzavřena i písemná smlouva," vysvětlil obhájce.

Žák ještě o rozsudku nevěděl, ale vinu odmítá. "Verdikt soudu prostuduji a pak se rozhodnu, co dále. Jediné formální pochybení spatřuji v tom, že jsem na několika fakturách podepsal manželku a správný by byl můj podpis s tím, že jsem k tomu měl plnou moc. Na podpis asistentky si nevzpomínám," komentoval Žák a dodal, že nyní zcela bez problémů spolupracuje s třemi lidmi.

Bývalá asistentka o politice nechce ani slyšet. "Žák mi dokonce říkal, že podobné praktiky jsou v Senátu zcela běžné, poradil mu to jeden kolega. Přišla jsem o všechny iluze," povzdychla si.

Senátoři mají na asistenty 35 tisíc na měsíc

Zákonodárci mají k dispozici na své asistenty 35 000 korun měsíčně. Záleží přitom na každém poslanci a senátorovi, zda si za tuto částku najme asistenta jednoho, či několik a mezi ně pak částku rozdělí. Sněmovní rozpočtový výbor letos v květnu pravidla pro navyšování odměn poslaneckým asistentům změnil.

Zatímco dříve se jejich odměny navyšovaly podle inflace stanovené Českým statistickým úřadem, nově je bude každoročně schvalovat rozpočtový výbor na základě inflace za předchozí. Senátoři zatím tuto změnu neřešili.

Kolem najímání asistentů poslanců a senátorů vznikly v minulosti některé problémy. Asistenty a asistentkami některých zákonodárců se totiž stali jejich rodinní příslušníci, takže odměna pro asistenta se tak stala dalším příjmem poslancovy či senátorovy rodiny, což média opakovaně kritizovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám