Hlavní obsah

Kupujete si letenky? Jak ušetřit až tisíce

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi, kteří se teď v létě chystají do vzdálených destinací, mohou na letenkách ušetřit i desetitisíce korun. Podmínkou však je, že si pro odlet nezvolí tuzemské letiště, ale aeroporty ve Vídni či Mnichově, na něž se lze z Česka poměrně lacino a bez velké časové ztráty dopravit třeba vlakem.

Článek

Že jsou rozdíly skutečně výrazné, zjistilo Právo na internetovém serveru Letuška.cz, kde jsou uváděny celkové ceny letenek včetně letištních tax a palivového příplatku, který si účtují jednotlivé letecké společnosti.

Například do egyptské Hurghady šlo přes internet zakoupit zpáteční letenku z Ruzyně v ekonomické třídě pro jednu osobu nejlevněji za 22 362 korun. Kdyby však člověk letěl do tohoto egyptského letoviska z Vídně, zaplatil by 15 730 korun, a z Mnichova dokonce jen 12 939 Kč. Ještě výraznější by úspora byla, kdyby letěli dva dospělí a dítě mladší dvanácti let.

Za zpáteční letenky z Ruzyně do Hurghady by rodina zaplatila celkem 62 181 korun, avšak z Vídně 50 659 Kč a z Mnichova pouhých 36 333 Kč. Tedy o téměř 26 tisíc korun méně než při letu z Prahy. Z tohoto pohledu se pár tisícovek vynaložených na jízdné či benzín pro cestu z ČR do Mnichova jeví téměř jako pakatel.

Do Thajska a Řecka raději z Ruzyně

Méně výhodný by pro obyvatele Česka byl odlet z ciziny do Thajska. Z Prahy i Vídně totiž cena zpáteční letenky do Bangkoku začíná na necelých 15 000 korunách. Z Mnichova by šlo sice do Bangkoku a zpět letět za 10 736 Kč, ale úspora rozhodně nevyváží trmácení ve vlaku či autě.

Ruzyně jako místo odletu vyhrává, i pokud jde o Řecko. Třeba do Heraklionu se lze z pražského letiště dopravit za 9715 až 13 427 korun, ale z Mnichova by to bylo jen o málo levnější, za 8061 až 12 059 Kč.

Pokud by však cílovou destinací byla třeba Havana, vyplatí se do Mnichova určitě cestovat. Zpáteční letenku Mnichov-Havana lze totiž sehnat už za 21 843 korun, zatímco z Prahy její cena začíná od 52 858 Kč a z Vídně od 36 857 Kč.

Mnichov by naopak byl nevýhodnou volbou pro let do Jihoafrické republiky. Zpáteční letenka z tohoto centra Bavorska do Kapského Města je za 33 400 až 34 256 Kč, zatímco z Prahy ji lze pořídit za necelých 32 000, a z Vídně dokonce za 21 672 Kč.

Nejlevněji s cestovkou

Výhodnost místa odletu se tedy liší podle té či oné destinace. Pro rozhodování je také důležité, jak dlouho let potrvá. Například do Hurghady totiž můžete jednotlivými pravidelnými spoji letět s jedním či dvěma mezipřistáními sedm, ale i šestnáct hodin.

Pro oblíbené turistické destinace jednoznačně platí, že zdaleka nejlevnější je charterový let v rámci zájezdu s cestovní kanceláří. Spousta Čechů však létá do zahraničí na služební cesty nebo dává přednost individuálním zájezdům. A těm by stálo za úvahu, zda let nezačít v blízké cizině.

Jak Právu řekl člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, obyvatelé ČR loni v cizině strávili 3,9 miliónu dovolených a cestovní kanceláře prodaly dva milióny zahraničních zájezdů. Z toho vyplývá, že téměř v polovině případů se Češi při zajišťování dopravy na dovolenou v cizině obešli bez cestovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám