Hlavní obsah

Paroubek: Máme i jiné kandidáty než Dienstbiera

PRAHA

Bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier není jedinou osobností, o níž ČSSD uvažuje jako o protikandidátovi Václava Klause na úřad prezidenta. Řekl to v sobotu předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

"Měli by ho (Dienstbiera) tak trochu šetřit," vyzval média, která o někdejším šéfovi československé diplomacie mluví jako o zatím nejpravděpodobnějším soupeři současného prezidenta Václava Klause.

Nabídku ČSSD odmítl například ekonom Jan Švejnar. Místopředseda klubu David Rath v týdnu také popřel, že by kandidáty měly být bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nebo expremiér Vladimír Špidla. "Myslím, že je to vyloučená věc, nemíním kandidovat," potvrdila v sobotu Benešová.

ČSSD se chce na protikandidátovi dohodnout s ostatními stranami mimo ODS, která podpoří Klause. Dohoda stran se ale zatím nedaří. Například lidovci se už nechali slyšet, že než Dienstbiera, raději podpoří Klause.

Podle Paroubka to musí být člověk nadstranický, proevropský a se sociálním cítěním. Několik takových prý je, jména ale neřekl.

Paroubek také uvedl, že ČSSD v žádném případě neuvažuje o velké koalici s ODS před novými sněmovními volbami. Rozpad současného koaličního kabinetu Mirka Topolánka (ODS) hrozí, pokud parlament v létě neschválí vládní reformu veřejných financí.

Jednání se současným  manželem

Manželka předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Zuzana nakonec zůstane členkou sociální demokracie, i když měla v úmyslu z nejsilnější opoziční strany vystoupit. Paroubková chtěla legitimaci ČSSD původně odevzdat z obavy, aby její stranická příslušnost neohrozila pomoc dětským domovům, které se věnuje.

"Na základě sobotního jednání se současným manželem Jiřím jsem přehodnotila své rozhodnutí, a to tak, že nevystoupím ze sociální demokracie a zůstanu nadále členkou," uvedla Paroubková v prohlášení.

Paroubkovi se rozvádějí, důvodem je milenka předsedy strany Petra Kováčová.

ČSSD podá žalobu na Altnera

Strana také podle Paroubka podá žalobu na svého někdejšího advokáta Zdeňka Altnera na ochranu jména, cti a dobré pověsti. Podá také další stížnost České advokátní komoře, jestli se Altner vůči ČSSD neprohřešil jako proti svému klientovi, když o ní špatně mluví.

Právník po ČSSD vymáhá vysoký honorář za to, že jí pomohl vysoudit Lidový dům. Dokonce podal na stranu návrh na konkurz, protože mu nechce zaplatit sumu, kterou požaduje. ČSSD usiluje o mimosoudní vyrovnání.

Podle Altnera si suma za sedm let, kdy ji ČSSD nesplácela, vyšplhala téměř na 20 miliard, většinu tvoří právě prodlení splátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám