Hlavní obsah

Klvaňa se snažil lidi v Míšově přesvědčit o radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MÍŠOV

Vládní koordinátor komunikace protiraketové obrany Tomáš Klvaňa se v pátek na emotivní besedě v Míšově na Plzeňsku přiznal, že vláda udělala od začátku diskuse o radaru mnoho chyb, zejména v komunikaci s veřejností. Lidem také tlumočil omluvu premiéra Mirka Topolánka, že se radar nepodařilo posunout dál od obydlených zón, jak sliboval.

Článek

Na jeho slova, že premiér myslí omluvu upřímně, odpověděly desítky přítomných lidí smíchem.

Nejvhodnější místo pro případný radar amerického systému protiraketové ochrany ležící 1,7 kilometru od obce Teslíny a dva kilometry od Míšova nakonec vybrali vojenští experti na základě sedmi odborných kritérií. A podle Klvani do toho nepletli politiku. "Kdyby v tom politika roli hrála, tak by se rozhodovalo jinak," upozornil.

Lidé z okolí možného umístění radaru si stále stěžují na nedostatek informací o zařízení. Argumenty, kterými Klvaňa a senátor Tomáš Töpfer vyvraceli některé jejich obavy, většinou s křikem odmítli. "Lžete," skákali diskutující nezřídka oběma mužům do řeči. Nešetřili ani osobními útoky. Po téměř dvouhodinové diskusi se pak nechali slyšet, že se nic nového nedozvěděli a že je žádný argument nepřesvědčil. "My tu radar prostě nechceme," neslo se sálem obecního úřadu, kam se zdaleka nevešli všichni přítomní, což vyvolalo další hádky a napětí.

Tvrzení odborníků nestačí

Lidé v Míšově, stejně jako v jiných okolních obcích, se nejčastěji odvolávali na zdravotní nebezpečí plynoucí z radaru. Klvaňa ale uvedl, že žádné nehrozí. Nepřijali tvrzení, že o působení radaru existují věrohodné ekologické a zdravotní studie.

"Jsem rád, že se diskuse uskutečnila, některé názory byly podnětné," řekl po setkání Klvaňa. Postěžoval si ale na úroveň debaty. "Toto není způsob demokratické diskuse - přerušovat se, pokřikovat, roznášet nesmysly, které nemají oporu ve faktech a analýzách, to se v demokratickém státě nedělá," míní. Také Töpferovi vadily urážky a neochota lidí přijímat jiné názory. "Jsem přesvědčený, že tady bylo pár lidí, kteří byli rozumní a poslouchat chtěli. Chápu jejich obavy, mají strach z něčeho neznámého. Čím více budeme znát, tím méně se budeme bát," dodal senátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám