Hlavní obsah

Třetině mladých Čechů se od rodičů nechce

Právo, Jiří Vavroň
ČESKÁ REPUBLIKA

Odstěhovat se od rodičů. To bylo ještě před patnácti lety snem každého mladého člověka po dokončení studia. Dnes to již neplatí. Statisíce mladých Čechů a Češek, kteří ukončili školu a vydělávají si a mohli by začít samostatný život, raději zůstávají bydlet u rodičů. Doma jim nic nechybí.

Článek

Podle posledních průzkumů Českého statistického úřadu doma s rodiči stále bydlí téměř třetina z 1,8 miliónu mladých Čechů a Češek do 29 let. Mladých od 25 do 29 let je zhruba 182 tisíc, ve věku 20 až 24 let je jich přes 345 tisíc. Doma u maminky ale bydlí i 35 tisíc pětatřicátníků.

Je to nový životní styl, kterému se říká tzv. mama hotel, potvrzují sociologové. Mladí lidé jsou vzdělaní, existenčně soběstační a přesto stále bydlí s rodiči.

Jedním z důvodů je podle sociologů to, že byty nepřiděluje stát, jako dříve, ale mladí lidé si ho musí koupit, a to je miliónová záležitost. Draze vyjde i pronájem bytu.

Nejčastěji mladí lidé z domu odcházejí kvůli sporům s rodiči. Pokud s nimi mají idylický vztah a nemají partnera, nic je nenutí bydlet samostatně. Kromě sporů je nejčastějším důvodem k odchodu od rodičů právě touha založit svou vlastní rodinu, či alespoň bydlet s partnerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám