Hlavní obsah

OSN na Česku vadí přístup k Romům a klecová lůžka

ŽENEVA

Chybějící nezávislý orgán pro vyšetřování stížností na policii, omezování Romů ve školách, protiprávní sterilizace žen a situace kolem klecových lůžek v psychiatrických ústavech. To jsou věci, které Česku vytýká nejnovější zpráva výboru OSN.

Článek

Zprávu vytvořil výbor složený z expertů ze všech kontinentů a byla zveřejněna po čtvrtečním  jednání se zástupci české vlády.

Výbor pro lidská práva při OSN podle Ligy lidských práv ve zprávě opětovně vyzývá ke zřízení nezávislého orgánu, který by šetřil stížnosti na české policisty. Stížností na špatné zacházení ze strany policistů, ke kterému podle výboru dochází především během zatýkání a vazby, prý stále neubývá. Česká vláda přitom nerespektovala dřívější doporučení výboru nezávislý orgán zřídit.

"Toto opomenutí může přispívat k tomu, že policisté, kteří porušili něčí lidská práva, zůstávají (de facto) beztrestní," cituje Liga z dokumentu.

Stále vadí klecová lůžka

Výbor není spokojen ani se vzděláváním Romů. Vadí mu, že ČR zrušila kategorii zvláštních škol jen formálně, romské žáky prý stále vyčleňuje.

Vyjádřil také znepokojení nad tím, že čeští lékaři stále nepřestali používat síťová a klecová lůžka, a doporučil vládě, aby definitivně zakázala jejich používání, neboť jde o nelidské a ponižující zacházení. Odborníci ale lůžka hájí, v posledních měsících jich výrazně ubylo. Navíc jsou vzhledem ke zdraví pacientů méně škodlivá, než utišující léky, kterými by se musela nahradit.

Výbor je dále znepokojen tím, že v ČR může být někdo zavřen na psychiatrii i pokud  pouze "jeví známky duševní choroby", přičemž soudní přezkum hospitalizace a právní zastoupení dotčených osob jsou nedostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám