Hlavní obsah

Muž zemřel na kousnutí klíštětem

Právo, Rudolf Prchal, Václav Pergl
ÚSTÍ NAD LABEM

Zákeřná klíšťová encefalitida má v Ústeckém kraji svou letošní první oběť. V ústecké Masarykově nemocnici na tuto chorobu před třemi dny zemřel 64letý muž. Právu to ve středu potvrdil mluvčí ústecké nemocnice Karel Krois.

Článek

"Muž se do naší nemocnice dostal už v pokročilém stadiu onemocnění a přes veškerou snahu lékařů léčba nezabrala a nepodařilo se jej zachránit," dodal mluvčí.

Podle primáře infekčního oddělení Masarykovy nemocnice Pavla Dlouhého ležel u nich pacient deset dní. S klíšťovou encefalitidou se na tomto oddělení letos léčilo už dvacet lidí.

Kousnutí nepodceňovat

Kousnutí klíštětem v žádném případě nesmíme podcenit. Právu to řekl ve středu Michael Vít, hlavní hygienik republiky v reakci na první letošní úmrtí na encefalitidu, tedy zánět mozku. Způsobilo ho právě svým kousnutím klíště. "Minulý rok tak zemřeli čtyři pacienti. Bohužel lidé kousnutí od klíštěte podceňují a to se nemusí vyplatit," zdůraznil Vít.

Počty nakažených
Rok19972000200520062007*
Kl. encefalitida41571964310295
Lym. borrelióza2470384736474370599
Zdroj: Státní zdravotní ústav
*Za rok 2007 údaje do 15. dubna

Reklama

Související články

Klíšťová encefalitida zabíjela na Ústecku

První oběť si letos v Ústeckém kraji vyžádala klíšťová encefalitida, která byla v pátek příčinou úmrtí 60letého pacienta Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem....

Hrozí invaze klíšťat, ale chybějí vakcíny

Česko letos čeká velká invaze klíšťat. Napomohla tomu teplá zima. Ačkoli jejich sezóna ještě ani nezačala, klíšťata už útočí. K půlce letošního dubna už mají...

Výběr článků

Načítám