Hlavní obsah

Vlček už chystá volbu prezidenta

Právo, Marie Königová
PRAHA

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) už zahájil práce na přípravě jedné z nejdůležitějších vnitropolitických událostí příštího roku, na volbě prezidenta. Podle ústavy je to právě on, kdo nakonec bude mít hlavní slovo k vyhlášení termínu, kdy na společné schůzi Sněmovny a Senátu budou zákonodárci volit hlavu státu.

Článek

Vlček chce již začátkem srpna hovořit se svým kolegou, šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS), s nímž bude chystat nejvhodnější datum společného jednání obou komor, i se zástupcem Hradu, kde se samotný akt již léta tradičně odehrává. Ještě před tím by ale se Vlček, jak řekl ČTK, rád "potkal" i se samotným prezidentem Václavem Klausem.

"Určitě o tom jednat budou, ale žádná schůzka obou politiků se na Hradě v nejbližší době neplánuje," řekl Právu ředitel zdejšího tiskového odboru Petr Hájek.

Mezi 7. únorem a 7. březnem 2008

Zákonodárci se mají pokusit o zvolení hlavy státu v období mezi 7. únorem a 7. březnem, kdy vyprší Klausovi jeho mandát.

Ústava sice stanoví, že volba se má odehrát "v posledních třiceti dnech volebního období úřadujícího prezidenta", ale okolnosti, za jakých na Hrad přišel před pěti lety právě Klaus, naznačují, že jde o termín zahájení pokusů.

Tehdy volba skutečně začala včas. Ale fakt, že Klaus byl zvolen těsnou převahou jediného hlasu až na devátý pokus způsobila, že země byla více než měsíc bez prezidenta. Mandát Václava Havla totiž vypršel 2. února a Klaus se ujal funkce slibem až 7. března.

 "Ústava počítá i s možností, že by země zůstala na určitý čas bez prezidenta, to není žádný problém, jeho pravomoci si načas rozdělí premiér s předsedou Sněmovny," řekl Právu šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. V roce 2003 to byli sociální demokraté Vladimír Špidla a Lubomír Zaorálek

Tentokrát by spolupráce zástupců byla zřejmě obtížnější, neboť proti Vlčkovi by stál jako premiér šéf ODS Mirek Topolánek.

Co říká ústava
Prezident republiky se ujímá úřadu složením slibu. Volební období prezidenta republiky trvá pět let a začíná dnem složení slibu.
Volba se koná v posledních třiceti dnech volebního období úřadujícího prezidenta republiky. Uvolní-li se úřad prezidenta republiky, koná se volba do třiceti dnů.

Hašek vítá, že Vlček již chce začít konzultace o vhodném termínu volebního aktu, protože podle něho je z pohledu rozhodnutí o datu důležitější ústavní figurou než jeho protějšek ze Senátu. Sobotka přitom již tento týden ve čtvrtek bude s Klausem o přípravě prezidentské volby a jejím načasování na Hradě jednat.

Klaus je zatím jediným oficiálním kandidátem na prezidentský úřad. Jeho možným soupeřem, o kterém zatím hovoří sociální demokraté, je bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Ostatní strany se zatím nevyjádřily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám