Hlavní obsah

Ve Svitavách demonstrují skinheadi za propuštění Pechance

SVITAVY

Ve Svitavách se sešlo asi 220 skinheadů při pochodu městem, při němž chtějí upozornit na údajný justiční omyl soudu, který odsoudil před čtyřmi lety Vlastimila Pechance. Ten byl tehdy usvědčen z rasově motivované vraždy.

Článek

Svitavský skinhead Vlastimil Pechanec v červnu 2001 zabil na diskotéce Roma Otu Absolona. Ten na následky bodných ran v břiše zemřel. Pechanec o dva roky později dostal trest na sedmnáct let nepodmíněně.

Dnešní pochod má upozornit na to, že prý jde o justiční omyl a účastníci požadují Pechancovo propuštění. Na průvod dohlíží asi 50 policistů i s psovody.

"Celkem má policie připraveno k nasazení asi 150 mužů," řekl ředitel svitavské policie Miroslav Brandejs.

Účastníci pochodu chtějí dojít na hlavní svitavské náměstí, kde by měli pronést projevy. Pak by se měli vrátit zpět na nádraží. Průvod, v němž drtivou většinu tvoří skini, skanduje různá hesla, například "Oběť systému!". Také nesou transparenty s textem "Svobodu a spravedlnost pro nevinného V. Pechance" či "Oběť justice".

Obdobná demonstrace se ve Svitavách konala již loni za účasti asi 90 lidí a obešla se bez narušení veřejného pořádku. Letos v dubnu v Plzni proti Pechancovu odsouzení protestovalo asi 70 extremistů. Pechanec si trest odpykává v plzeňské věznici Bory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám