Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková

Marie Vodičková je známá jako vytrvalá obránkyně práv dětí. Je předsedkyní Fondu ohrožených dětí, pod který spadá zařízení Klokánek. V poslední době na sebe upozornila především tím, s jakou vervou hájila sourozence Ondřeje a Jakuba Coufalovi před návštěvami členů rodiny.

Článek

Vodičková vystudovala práva a věnovala se případům trestné činnosti na dětech. Vyhodnocovala situaci v rodinách a pracovala na případném odebírání dětí.

V 80. a 90. letech si sama vzala do bytu 3+1 osm dívek, pět z toho bylo romského původu.

FOD založila v roce 1990 a během své působnosti se sdružení zasadilo například i o instalaci babyboxů, kam mohou matky anonymně umístit dítě, o které nestojí. Dítě pak může být rychleji nabídnuto k adopci bez zdržování formalitami.

Provozuje také zařízení Klokánek, což má být "přijatelnější forma" ústavní výchovy. Zařízení je někdy kritizováno, že "tety", které v něm pracují, nemají potřebné pedagogické vzdělání.

Dítě nade vše

Netají se tím, že těhotným ženám, které o své děti nestojí, vyhledává náhradní rodiny, které se posléze dítěte ujmou. Zrychlí se tím proces umisťování dětí do rodin.

Ministerstvo dalo občanskému sdružení Fond ohrožených dětí pověření a dotacemi přispívá na jeho činnost. V roce 2006 byl rozpočet FOD 150 miliónů, část dává stát, část jde z darů veřejnosti.

Letos dalo MPSV na činnost fondu dotaci 13 miliónů korun. Další částky v řádech statisíců jsou od firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám