Hlavní obsah

Vesnici na Prachaticku zasáhlo tornádo

– PRACHATICE
Právo, Novinky, Jiří Falout, Tomáš Holý

Ve Zbytinách na Prachaticku kolem čtvrté hodiny ráno řádil silný větrný vír. Šlo zřejmě o tornádo. Odnášelo střechy domů a kácelo stromy. V obci byla přerušena i dodávka elektřiny. Podle místní ženy celá událost trvala asi deset minut, během kterých se spustilo silné krupobití.

Článek

"Nad obcí se nad ránem přehnala bouře, kterou pravděpodobně doprovázelo tornádo. Silný vítr tu zanechal lokálně velké škody. Střechy z budov jsou pryč i stromy jsou vyvrácené," potvrdil Právu meteorolog z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Gustav Sysel.

Silný vítr, doprovázený kroupami, se podle místních obyvatel, jichž tu žije asi 300, nad obcí zatočil v mžiku. "Trvalo to asi deset minut. Byl to velký rachot, nestačili jsme zírat. Jsem tady už 37 let a takovou katastrofu jsem ještě nezažil. Je větší než po orkánu z ledna," uvedl pro Právo starosta obce Antonín Poskočil (nezávislý).

Největší škody v lesním závodě

Největší škodu podle něj tornádo napáchalo na areálu zdejšího lesního závodu, v němž některé objekty přišly o střechu, a na hřbitově.

"Vír poničil i několik střech přímo v obci tak, že shazoval tašky," prohlásil starosta, který škody přímo na obecním majetku odhaduje na asi 25 tisíc korun. Vítr podle něj změnil malebný ráz obce, která se nachází v šumavských kopcích. Vyvracel totiž stromy, které jsou důležitou součástí vísky. "Měli jsme ale štěstí, že nikdo nebyl zraněn," dodal starosta Zbytin.

"Ty kroupy byly hrozně silné. Úplná bílá tma. Nic nebylo vidět," popsala pro Novinky událost Věra Václavíková, obyvatelka postižené obce.

Podle ní bylo nesnesitelné dusno a žádný vítr. "Zrovna jsem byla ráno venčit psa. Ale sotva jsem zašla dovnitř, tak se to spustilo. Byl to strašný tlak, ale ne jako při normální bouřce. Šlo to kolem celé chalupy, že jsem myslela, že mi to vymlátí okna. Trvalo to jen chvilku," vypráví žena.

Při lokálním řádění vichru nebyl naštěstí nikdo zraněn. Smršť vyvracela stromy a ničila automobily. Jedna z místních rodin přišla podle Václavíkové během několika minut o střechu na domě. "U ostatních to vytrhávalo tašky a eternit. A všude byla spousta popadaných stromů," dodala žena.

Vítr srazil i stromy, které přežily lednový orkán

Ničivý živel řádil asi čtvrt hodiny. Kroupy rozbíjely tašky a trhaly plech na rodinných domech. Popadané stromy rozlámaly i náhrobky na místním hřbitově a pobořily plot u školy. Smršť vážně poškodila střechu na budově Lesů ČR. Řádění živlu neušla ani prodejna potravin, do níž natekla voda z přívalového deště.

"Jsem tu už 37 let, ale nic podobného v životě nepamatuji. Pokácelo to i takové stromy, které vydržely lednový orkán," řekl starosta obce s 310 obyvateli Antonín Poskočil.

Meteorologové: bylo to tornádo

Hydrometeorologové po detailní prohlídce následků větrné smršti a hlavně terénu podle Novy konstatovali, že šlo o tornádo.

"V těchto zeměpisných šířkách je to ojedinělý jev, úplně to ale nelze vyloučit," řekl českobudějovický meteorolog Gustav Sysel.

Následky tornáda lidé v obci odklízeli celý den. "Všechno se spravilo, uklízet se ale bude asi ještě zítra. Pomáhali úplně všichni, včetně hasičů a pracovníků lesů. Zapojili se i lidé, které jsem tu viděl úplně poprvé," dodal starosta.

Mluvčí prachatických hasičů Vendula Matějů Novinkám řekla, že na místo dorazila jedna jednotka dobrovolných hasičů, která likvidovala způsobené škody.

Tornáda jsou v ČR vzácná

Tornádo je vzdušný vír, pro střední Evropu nepříliš typický. Vzniká během bouře, kdy se střetává teplý a studený vítr. Vzduch v tornádu rotuje rychlostí až 480 kilometrů za hodinu. Vír postupuje krajinou a má tendenci nadnášet předměty ze země vzhůru. Trvá zpravidla jen několik minut.

TORNÁDO

Tornádo je atmosférický jev menších horizontálních rozměrů, řádově desítky až stovky metrů. Trvá několik sekund až desítky minut.

Tvoří značné lokální škody.

Tornáda se vyvíjejí téměř neočekávaně a výstraha před nimi je možná několik minut, výjimečně deset až dvacet minut, dopředu.

Stupně síly tornáda podle Fujitovy stupnice

Tornádo EF5

Je charakterizováno třívteřinovými nárazy větru o síle 320 až 376 kilometrů v hodině, které i pevné domy dokážou vyrvat ze základů. Automobily odhazuje do stometrové vzdálenosti a je schopné servat kůru ze stromů.

Tornádo EF4

Dokáže zbořit domy a ty se slabšími základy odfouknout pryč, stejně jako automobily. Provázejí ho nárazy větru o síle 270 až 319 kilometrů v hodině.

Tornádo EF3

Může strhávat střechy a zdi domů. Je schopné vyvracet stromy a zvedat auta ze země. Vítr dosahuje rychlosti 138 až 269 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF2

Může strhat střechy, ničit karavany, převracet dodávky a lámat či vyvracet velké stromy. Charakterizují ho nárazy větru o síle 177 až 219 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF1

Může přinést mírné škody, strhat střešní krytinu, posunout karavany či sfouknout vozidla ze silnice. Vítr v nárazech dosahuje rychlosti 138 až 176 kilometrů za hodinu.

Tornádo EF0

Nejslabší, mezi následky mohou být škody na komínech, větvích stromů a vyvrácení mělce kořenících dřevin. Vítr má v nárazech rychlost 104 až 137 kilometrů za hodinu.

Ve světě postihují tornáda nejčastěji jihovýchod Spojených států. V ČR se jev vyskytne několikrát ročně, většinou v létě. Vloni ČHMÚ zaznamenal 13 tornád a příbuzných jevů. Letos je včetně dnešního zaznamenáno pět případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám