Hlavní obsah

Senátoři podpořili mírnější tresty pro řidiče

PRAHA

Senátoři ve čtvrtek poslali dál novelu silničního zákona, která upravuje některé nejkřiklavější nedostatky normy, která začala platit loni v červenci. Ruší například postih pro cyklistu, který se na kole zranil. Nyní musí nesmyslně platit pokutu za to, že při pádu zranil sám sebe. Pokud novelu podepíše prezident republiky, začne platit už v srpnu.

Článek

Ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) senátorům řekl, že tato "technická" novela si nekladla za cíl zásadně změnit silniční zákon, ale napravit jeho některé nepřesnosti a duplicity.

Nynější zákon například dvakrát trestá řidiče za vjezd do pěší zóny a stanovuje vysoký trest za stání na místě pro invalidy. Za to bude nově hrozit pokuta. Nyní kromě finančního postihu hrozí i roční odebrání řidičského průkazu.

Naopak se budou trestat řidiči motocyklů, kteří si zakrývají státní poznávací značku. Potrestání mohou řidiči být i za poznávací značku, která je tak špinává, že údaje na ní nelze přečíst.

Zranil ses, tak zaplať

Případ cyklisty, kterému úřady vyměřili pokutu v řádu desítek tisíc korun za to, že se při pádu na kole zranil, byl asi nejznámější. Zákon mluví pouze o zranění při nehodě a nebere v úvahu to, že cyklista zranil sebe. Úředníci proto začali zákon kvůli nesmyslnosti obcházet.

Nově také ohledně zranění bude platit, že pokud řidič zraní v autě osobu blízkou, nebude mu hrozit trest, pokud si to zraněný nebude přát.

Další novela přijde do vlády na konci roku

Větší změny chce začít připravovat v září, až bude hotová analýza, jak nový zákon během roku své platnosti fungoval a co změnil. Změny vládě předloží na konci roku.

Co novela změní:

Cyklista už nebude platit pokutu, pokud při pádu zraní pouze sám sebe.

Při parkování na místě pro invalidy bude hrozit jen pokuta, nikoliv odebrání řidičáku.

Řidiče z povolání budou testovat kliničtí psychologové, nikoliv dopravní psychologové.

Ruší výjimku pro vozidla poskytovatelů poštovních služeb na zákazech stání a zastavení.

Umožní postih řidiče motocyklu, který nemá či skrývá poznávací značku.

Stávající zákon, který zavedl bodový systém, nepřispěl ke snížení počtu úmrtí na silnicích, jak jeho tvůrci deklarovali. Předmětem kritiky jsou i problémy se zjištěním počtu trestných bodů pro konkrétní řidiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám