Hlavní obsah

Odpůrců amerického radaru v červnu opět přibylo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Proti umístění americké radarové základny v Česku jsou téměř dvě třetiny občanů. Negativní postoj k americké angažovanosti ve vojenských otázkách na českém území stále přetrvává. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj s výstavbou zařízení naopak souhlasí 28 procent respondentů.

Článek

Ve srovnání se stejným průzkumem z května odpůrců přibylo. Před dvěma měsíci jich bylo o čtyři procenta méně. Na začátku roku se proti radarové základně vyslovila polovina dotazovaných. 

Ti by neustoupili ani v případě, že by byla pro Čechy zrušena vízová povinnost se Spojenými státy. [celá zpráva]

Podle stranické příslušnosti jsou vybudování radarové základny na našem území spíše přikloněni voliči ODS. Přívrženci zbylých politických stran radar odmítají, zejména proti jsou voliči ČSSD a KSČM.

Součástí průzkumu veřejného mínění byla i otázka, zda by občané měli o radaru rozhodnout v refenrendu. Celých 74 procent si myslí, že ano. Zhruba pětina dotázaných, tedy 20 procent, je pro to, aby rozhodli politici.

Vývoj veřejného mínění ohledně vybudování radarové základny v ČR (v %)
názorúnordubenkvětenčerven
rozhodně souhlasí6676
spíše souhlasí19202322
spíše nesouhlasí23252525
rozhodně nesouhlasí38433640
neví14697
Zdroj: CVVM

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám