Hlavní obsah

Paroubek potvrdil, že Dienstbier je v užším výběru na Hrad

– PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek na pracovní snídani s novináři řekl, že Jiří Dienstbier je mezi třemi jmény, která by se mohla objevit mezi vyzyvateli Václava Klause při volbě prezidenta. Volba se uskuteční z kraje příštího roku. ČSSD ho ale nebude sama navrhovat.

Článek

Paroubek už minulý týden připustil, že soc. dem. je ochotná zabývat se kandidaturou Jiřího Dienstbiera, pokud ten získá širší podporu napříč politickým spektrem. "Důležitým jazýčkem na vahách mohou být i nezávislí senátoři. Kandidát by navíc měl být schopen v tajné volbě získat hlasy liberálně uvažujících poslanců a senátorů ODS," řekl Paroubek.

ČSSD podle Paroubka počká na návrhy dalších partnerů, tedy Strany zelených, lidovců a senátorského Klubu otevřené demokracie. Kandidáta přitom budou muset podpořit i komunisté.

Paroubek předpokládá, že by prezidentská kampaň měla trvat rok, tedy, že už vlastně začala. Odmítá však, že by s Dienstbierem nějak úzce spolupracoval.

"Já se s ním dokonce ani plánovitě nescházím, protože prostě nechci tu jeho průchodnost snižovat," řekl Paroubek. Ostatní dvě jména případných kandidátů neřekl.

KDU-ČSL: raději Klause než Dienstbiera

KDU-ČSL se už minulý týden nechala slyšet, že chce postavit vlastního kandidáta na prezidenta. Pokud by žádného neměla, raději podpoří Václava Klause než Dienstbiera. Řekla to předsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám