Hlavní obsah

Vnitro a policie vymýšlejí plán, jak se zbavit Kubiceho

PRAHA

Vedení policie a vnitra vymýšlí plán, jak se zbavit šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Uvedla to ve čtvrtek Mladá fronta Dnes. Vláda se podle deníku obává Kubiceho pověsti "neřízené střely", tedy že bude vyšetřovat i napojení některých členů organizovaného zločinu na současné vládní strany. O snaze zbavit se Kubiceho informovalo už začátkem července i Právo.

Článek

Podle Práva je důvodem i údajná opotřebovanost samotného Kubiceho, který protimafiánskému útvaru velí už od jeho počátku v roce 1995.

MfD uvedla, že nový policejní prezident Oldřich Martinů před několika dny nabídl Kubicemu "bezproblémový odchod" z funkce. Kubice dostal nabídku stát se členem vedení Služby kriminální policie. To ale odmítl a s Martinů se pohádali. Nyní tak podle listu čeká Kubiceho patrně nucený odchod a na vnitru vzniká plán na postupnou likvidaci jeho útvaru.

Existují prý dvě varianty, jak toho dosáhnout. Podle první se Kubiceho útvar rozpustí a spojí s protidrogovou centrálou a protikorupční policí. Druhou možností je, že se ÚOOZ v okleštěné podobě zachová, ale bude plně podléhat nově zřízenému Centrálnímu kriminálnímu úřadu.

Už teď dostal ÚOOZ rozkazem, aby převzal vyšetřování krádeží aut a starožitností, uvádí deník s tím, že tuto činnost dosud měly na starosti jiné policejní útvary.

Kubice na sebe výrazněji upoutal pozornost několik dnů před loňskými volbami do Sněmovny, kdy uvedl, že tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a tehdejší policejní prezident Vladislav Husák se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů.

Svá slova tehdy dokládal písemnou zprávou, kterou přinesl do parlamentu a která poté unikla do médií. Paroubek a ČSSD tvrdí, že zveřejnění zprávy je ve volbách poškodilo.

Reklama

Související témata:

Související články

V případu Pokr hrozí ÚOOZ propadák

Ani po roce nedošlo k zásadnímu pokroku v objasňování 35 vražd a zmizení osob uvedených v loňské zprávě šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana...

Výběr článků

Načítám