Hlavní obsah

Z ministerstva kultury zřejmě unikla kopie Vratných láhví

PRAHA

Na internetu se objevila pirátská kopie českého filmu Vratné láhve, která nese označení ministerstva kultury. Režisér snímku Jan Svěrák řekl, že v souvislosti s případem podal trestní oznámení. Policie už vyšetřuje, kdo film zkopíroval a pustil do oběhu, uvedla ve středu televize Prima.

Článek

Neznámý pachatel dal na internet film s titulkem "Pouze pro vnitřní potřebu MK ČR". Ministr kultury Václav Jehlička už dal věc vyšetřovat. "Pokud by to lidé, kteří jsou za to zodpovědní, dali k použití, tu pirátskou kopii, tak si podepisují rozsudek smrti," řekl Jehlička Primě.

Podle jejích informací měl na ministerstvu přístup k filmu v trezoru jen velmi omezený okruh lidí. Úředníci se ale brání, že film mohl uniknout i z firmy, která DVD pro potřeby ministerstva vyrobila. Firma to ale vylučuje.

"Práce jsou prováděny na pracovištích síťově oddělených, monitorovány kamerovým systémem a pro Vratné láhve byl vytvořen jediný kus předaný J. Svěrákovi," sdělil ředitel společnosti Digital Media Production Lubomír Celar.

Svěrák údajně dlouho nechtěl ministerstvu přepis dát. Vše je navíc ošetřeno nadstandardní smlouvou, a pokud by se únik prokázal, stát čekají vysoké sankce, uvedla Prima.

"Podal jsem trestní oznámení a doufám, že policie se tomu bude věnovat," řekl Svěrák.

Mluvčí pražské policie Eva Miklíková řekla, že objasňování tohoto druhu trestné činnosti je značně složité. Ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová řekla, že je to v poslední době již čtvrtý český film, který unikl z promo DVD.

Reklama

Související témata:

Související články

Svěrák představil své Vratné lahve

V úterý dopoledne měli novináři možnost poprvé se seznámit s definitivní verzí filmu otce a syna Svěrákových Vratné lahve. Režisér Jan Svěrák na tiskové...

Svěrákovy Vratné lahve měly premiéru

Za mimořádného zájmu zvaných hostů se ve středu večer v osmi sálech pražského multikina ve Slovanském domě oficiálně představil snímek režiséra Jana Svěráka...

Výběr článků

Načítám