Hlavní obsah

Moravě hrozí sucho a požáry, varovali meteorologové

– PRAHA
Novinky, pno

Meteorologové vydali ve středu varování před hrozícím suchem s vysokým nebezpečím možnosti vzniku požárů. Výstraha platí od středečního odpoledne do soboty pro kraje Zlínský, Olomoucký a Jihomoravský. Před zvýšeným rizikem požárů varují také hasiči.

Článek

Podle předpovědi budou na Moravě dál panovat tropické teploty. Během středy vystoupí na 31 až 36 stupňů, ve čtvrtek se přechodně ochladí na 29 až 34 a v pátek opět maxima vystoupí až na 36 stupňů.

Vzhledem k tomu, že meteorologové nepředpokládají během následujících dnů na jižní Moravě větší srážky, naopak podle nich budou vysoké teploty trvat až do soboty, hrozí zvýšené riziko požárů.

Varování chatařům i turistům

Hasiči ve Zlínském kraji v této souvislosti plánují vydání vlastního varování veřejnosti. "Týká se zejména nebezpečí vzniku požáru při kempování, rozdělávání ohňů v přírodě, spalování suchého odpadu či vypalování trávy," řekl Novinkám mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Největší problémy hasičům na východě země dělají v teplém počasí chalupáři a chataři. Varování však patří i turistům, kteří během prázdnin častěji navštěvují například lesy. "Oheň v přírodě se pak kvůli větru rychle rozšíří," doplnil Mitáček.

Pozor na děti a zvířata zavřená v autech

Hlavní hygienik v souvislosti s horkým počasím, možností přehřátí a dehydratace organismu doporučuje nepohybovat se na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by neměli na slunci nechávat děti a zvířata, zejména pozor na zavřené automobily.

I záchranáři doporučují omezit tělesnou zátěž. Odborníci doporučují zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu. Děti do 20 kilogramů by měly vypít až dva lity tekutin denně, starší děti a dospělí tak tři litry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám