Hlavní obsah

Sdružení Romea podalo trestní oznámení na Janáčkovou

Právo, Radim Kijonka
OSTRAVA

Občanské sdružení Romea ve středu podalo trestní oznámení na senátorku a starostku ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Lianu Janáčkovou (za hnutí Nezávislí) kvůli jejím údajným rasistickým výrokům. Janáčková přiznala, že takovou reakci čekala.

Článek

Představitelé občanského sdružení v trestním oznámení požadují, aby policie zjistila, jestli Janáčková kontroverzní výroky opravdu pronesla a nedopustila se tak nějakého trestného činu. Oznámení se týká i zastupitele a bývalého místostarosty Jiřího Jezerského (za hnutí Nezávislí).

"Oba se 15. 8. 2006 při veřejném jednání s občany Bedřišky dopustili rasově motivovaných výroků na adresu romského etnika. Při jednání obhajovali segregační politiku radnice a sestěhování Romů na místo zvané Bedřiška," uvedl v trestním oznámení za sdružení Romea její výkonný ředitel Zdeněk Ryšavý. Janáčkovou podezřívají ze spáchaní trestného činu hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení.

Kontroverzní nahrávka

Sdružení má k dispozici nahrávku z jednání představitelů mariánskohorské radnice s nespokojenými občany kolonie Bedřiška, kteří si na úřadu starostce stěžovali, že se do osady stěhuje příliš mnoho romských rodin.

Janáčková při něm měla například údajně pronést: "Nesouhlasím s jakoukoli integrací cikánů po obvodu, bohužel, jsem rasistka. Vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou, klidně s vysokým plotem, elektrikou, mně je to jedno. Klidně to budu křičet do celého světa." [celá zpráva]

Na jiném místě nahrávky má tvrdit: "Chápu, že je to nespravedlivé, ale já už ty cikány opravdu nemám kam dávat, já bych prostě musela mít ten dynamit a odstřelit je." Její zástupce Jezerský měl tehdy dokonce prohlásil: "Vystavte mi potvrzení, že mohu mít střelnou zbraň a že mi dáváte svolení, abych to vystřílel, a já to půjdu udělat."

Janáčková trestní oznámení čekala

Janáčková se k většině kontroverzních výroků přiznala, ale podle ní byly značně zkreslené a vytržené z kontextu. "Trestní oznámení jsem čekala. Ta nahrávka je ale zmanipulovaná. Romské organizace teď o mně prohlašují, že jsem rasistka, ale žádná z nich za námi na radnici nepřišla, aby nám pomohla problémy v kolonii Bedřiška řešit," konstatovala Janáčková.

Podle ní všechny zajímají pouze její výroky. "Přiznávám, že jsem se vyjádřila špatně. Řekla jsem to při vyhroceném jednání. Ale určitě jsem nemyslela všechny Romy jako etnikum, ale jenom ty, kteří dělají binec. Slušných Romů si naopak vážím," prohlásila.

K trestnímu oznámení na senátorku se podle zástupce sdružení Romea Ryšavého připojí další lidé a organizace, například Petr Uhl, Anna Šabatová, Občanské sdružení Přátel města Milovic, Liberecké romské sdružení nebo Společenství Romů na Moravě.

"Nahrávku jsme v obálce společně s trestním oznámením poslali ve středu Okresnímu státnímu zastupitelství v Ostravě," řekl Ryšavý. Pokud se podle něho autentičnost nahrávky a rasistická vyjádření Janáčkové skutečně prokáží, budou požadovat její odstoupení ze všech funkcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát nezbavil Janáčkovou imunity

Senátorka Liana Janáčková (za hnutí Nezávislí) nemusí mít po čtvrtku obavy, že by mohla skončit ve vězení. Senátoři ji totiž nezbavili imunity, policie...

Výběr článků

Načítám