Hlavní obsah

Teplotní rekord v ČR opět padl

Právo, Novinky, ČTK, jac, alf
PRAHA

V pražském Klementinu padl potřetí za sebou teplotní rekord. Odpoledne tam naměřili 34,1 stupně, večer dokonce 35,4 stupně, což je o 1,4 stupně víc, než činil dosavadní rekord pro tento den z roku 1976. Vůbec nejtepleji bylo v úterý v Brně-Žabovřeskách, kde naměřili 37,9 stupně Celsia.

Článek

Na mnoha místech v republice se rtuť teploměru šplhala přes 36 stupňů Celsia. Například v Javorníkách v Jeseníkách naměřili 37,1 stupňů.

Nejvyšší a nejnižší naměřená teplota v ČR:
Absolutně nejvyšší teplota v ČR byla naměřena 27. července roku 1983 v Praze-Uhříněvsi, a to 40,2 stupně Celsia.
Absolutně nejnižší teplota v ČR byla naměřena v roce 1929 v Českých Budějovicích, a to - 42,2 stupně Celsia.
Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Ve středu bude rekordům konec. V Čechách se očekává ochlazení a nynější tropické teploty se sníží na 27 až 31 stupňů, na Moravě teploty nad 30 stupňů vydrží.

Teplotní rekordy v republice (ve stupních Celsia):
Olomouc35,6
Javorník v Jeseníkách37,1
Velké Meziřičí34,4
Holešov na Kroměřížsku35,6
Brod nad Dyjí36,1
Brno-Žabovřesky37,9
Šumperk33,3

Teplotní rekordy v Česku padly už v neděli a v pondělí. V neděli to bylo 34,6 stupně a v pondělí dokonce 37,6 stupně. [celá zpráva]

Přízemní ozón

Meteorologové také vydali upozornění, podle něhož může v nejbližších hodinách množství ozónu překročit limity v celé republice. Stalo se tak už v Praze. Přízemní ozón dráždí oči a dýchací ústrojí, přibývá ho s rostoucí teplotou vzduchu.

V poledne byl překročen limit 180 mikrogramů na metr krychlový v Praze. Nejvíc bylo naměřeno 191 mikrogramů. Pod limit zvýšené množství klesne zhruba ve 20:00. Ve středu už by neměl ozón hranici překročit.

Lidem s chronickými dýchacími potížemi, starším lidem a malým dětem doporučují hygienici vyvarovat se pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách. Také by měli omezit fyzickou zátěž lidé s nemocemi srdce a cév.

Zdraví dospělí nemusejí aktivity tolik omezovat, ale nesmí zapomenout na dostatečný a pravidelný přísun tekutin. Doporučuje se vypít 3 litry denně. Tekutiny se mohou doplňovat i ovocem, ale pozor na alkohol a kávu. V klimatizované místnosti by měla být teplota nižší o šest stupňů než venku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám