Hlavní obsah

Klaus dal milost muži, který podpálil diskotéku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus udělil milost Alexanderu Bosnayovi, který byl v roce 2005 odsouzen za odpálení ohňostroje na karvinské diskotéce U Vlka v roce 2003. Prominul mu zbytek tříletého trestu. Při požáru diskotéky zemřela sedmnáctiletá dívka Jana Poslová, další návštěvníci byli vážně popáleni.

Článek

"Alexandru Bosnayovi prezident republiky Václav Klaus milostí prominul zbytek tříletého trestu odnětí svobody, pod podmínkou, že se po dobu dvou let nedopustí úmyslného trestného činu. Z uloženého trestu vykonal už více než 6 měsíců," sdělil prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Podle Hájka prezident přihlédl k Bosnayově dosavadní bezúhonnosti. "Vzal v úvahu i fakt, že žádost o milost podali nejen příbuzní a známí odsouzeného, ale i sami poškození, rodina zemřelé, jeho zaměstnavatel a občanská sdružení, jejichž je členem," doplnil mluvčí Hradu.

Při požáru asi zemřela Bosnayovo přítelkyně

Otec Alexandra Bosnaye se nechtěl k udělení milosti jemu synovi vůbec vyjadřovat. "Jsem rád, že je kluk zase doma, to nám úplně stačí. On si vytrpěl strašně moc," konstatoval pouze Bosnayův otec.

Podle informací Práva byl mezi Alexandrem Bosnayem a Janou Poslovou, která při požáru uhořela, velmi blízký vztah, někteří jejich známí tvrdí, že spolu chodili.

Spolu s Bosnayem byl v souvislosti s tragédií odsouzen také Pavel Vlk. Ten během osudné noci předal Bosnayimu dvě světlice a jednu z nich odpálil, když ji Bosnay držel v ruce. Požár zažehl gejzír jisker.

Jiskry zapálily textilii u stropu sálu i v přilehlých místnostech. Oheň se rozšířil se po celém klubu. Při vzniklé panice se nepodařilo utéct sedmnáctileté dívce, která zemřela na následky otravy oxidem uhelnatým. Dalších třicet hostů z celkových 220 bylo vážně popáleno.

Nouzový východ byl uzamčen

Jedna z přístupových cest byla zastavěna pivními sudy. Nouzový východ navazující na taneční parket byl uzamčen a opatřen uzavřenou kovovou mříží otevírající se dovnitř. [celá zpráva]

Před hlavními dveřmi se nacházel stůl, který bránil bezproblémovému opuštění objektu. Navíc v objektu nainstalovali hořlavou jutu, která začala hořet. Svědci po požáru popisovali, že zůstali uvězněni v ohnivém pekle.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám