Hlavní obsah

Ministr Nečas odejde, když neprojde důchodová reforma

– PRAHA
Novinky,

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) je ochoten odejít z vlády, jestliže se mu nepodaří prosadit důchodovou reformu. Uvedl to v neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Sdělil, že nemíní od navrhované podoby reformy ustoupit.

Článek

Nečas na otázku, zda bude následovat ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), který hodlá z funkce odejít, jestliže reforma neprojde, řekl, že on není ve vládě kvůli funkci. Jsem v ní proto, abych prosadil konkrétní program, vysvětlil.

Podle něj je nezbytné důchodovou reformu uskutečnit. "Demografická situace je taková, že okolo roku 2030 bude počet  lidí starších šedesáti let tvořit třetinu obyvatel. Když se podíváme na počty pojištěnců a penzistů tak v roce 2050 jich bude stejně. Po roce 2015 začne spadat systém do deficitu," obhajoval reformu Nečas. Reforma podle něj může ztroskotat "na ignorování faktů".

Ministr zmínil ještě jednu skutečnost: "Střední délka dožití se za posledních patnáct let prodloužila o čtyři roky, což je dobrá zpráva, a každých šest let se bude zvyšovat o rok. Na to se musí reagovat."

Někdejší šéf expertního týmu k důchodové reformě Vladimír Bezděk se obává toho, že vláda nestihne do roku 2010 prosadit všechny tři zamýšlené etapy reformy penzí. Bezděk to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Bezděkova komise před dvěma lety propočítávala varianty důchodové reformy. Doporučila mimo jiné růst penzijního věku.

Komunisté jsou proti reformě

Komunisté ale reformu nepodpoří. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik to jasně řekl a zmínil i dva důvody proč: "Věk odchodu do důchodu v 65 letech je pro nás nepřijatelný." Také mu vadí skutečnost, že by se na důchod mělo platit 35 let. Podle něj důchodová reforma nepřinese očekávané výsledky, protože ve skutečnosti mají mladí lidé už teď velké problémy najít práci.

"Možná to (neprodloužení věku odchodu do důchodu) způsobí na důchodovém účtu úbytek, ovšem prodloužení odchodu do důchodu nevidím jako řešení v celku financí." Podle něj totiž stát více zaplatí mladým nezaměstnaným. 

KSČM není proti reformám, říká Kováčik

Kováčik ovšem přiznal, že reforma je nutná: "KSČM je předváděna jako protireformní a strana. My jsme ale nikdy neřekli, že důchodová reforma není nutná. Důchodová reforma má proběhnout tak, aby nebyla asociální, aby na to nedoplatili ti nejchudší." 

Jistou shodu našli oba aktéři debaty ohledně možnosti zřízení rezervního fondu na důchody. Nečas ovšem navrhuje, aby je tvořily buď výnosy z privatizace, nebo tam šly dividendy některých firem.

Kováčik na to reagoval slovy: "Nesouhlasím s dalšími privatizacemi. Znamenají jen jednorázový příjem. Podle mého soudu by bylo lepší si slepičky, jako ČEZ, Státní lesy a letiště nechat, aby snášely zlatá vejce pořád."

Nečas překvapivě dodal, že na privatizaci ČEZu netrvá.  

Reklama

Související články

Nebudete mít na důchody, varuje Světová banka

Země střední a východní Evropy sice zažívají silný hospodářský vzestup, číhá však na ně velké nebezpečí - rychlé stárnutí populace. Důchodců v těchto zemích...

Výběr článků

Načítám