Hlavní obsah

Paroubek chce Michala Krause znovu ve velké politice

Právo, ada
PRAHA

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek si přeje návrat někdejšího šéfa poslaneckého klubu Michala Krause do nejvyšších politických pater. "Jakmile bude ukončen jeho případ, nic nebrání tomu, aby se vrátil do veřejných funkcí," řekl včera Paroubek Právu. Obdobně se vyjádřil na včerejším zasedání předsednictva ČSSD.

Článek

Kraus se dobrovolně vzdal mandátu kvůli takzvané kakaové aféře. Paroubek má zájem na tom, aby v příštích volbách opět kandidoval do Sněmovny.

Bývalý poslanec pro Právo k možnému návratu do Sněmovny poznamenal: "Je to ještě daleko." Zdůraznil, že jeho podmínkou je, aby "pseudokauza" týkající se prodeje kakaa z Ghany byla uzavřena. Oficiální šetření, v němž však Kraus nikdy nebyl obviněn, stále ukončeno není.

"Pak teprve budu zvažovat, zda se vůbec mám vrátit do prostředí, kde pro hodnocení člověka není důležitá jeho práce, ale zájmy různých skupin," uvedl bývalý poslanec, který ze strany nikdy nebyl vyloučen.

Exposlancův částečný návrat na politické výsluní již v dubnu zařídil stranický ústřední výkonný výbor, který ho 83 procenty zvolil členem předsednictva. Do té doby byl Kraus členem tohoto orgánu pouze s hlasem poradním.

Šibalové se mohou vrátit

Paroubek stojí také o to, aby se do strany vrátili takzvaní šibalové - František Vybíral, Ludmila Schwarzová a Josef Láznička, kteří byli ze soc. dem. vyloučeni kvůli podezření z úplatkářství v kauze biolihu a nyní je soud očistil.

A jak by si návrat představoval? "Myslím si, že je třeba vyčkat, než rozhodnutí soudu bude definitivní - a já věřím, že definitivní je - pak lze učinit aktivní kroky obou stran. Kdo hledá cestu, ten ji najde," řekl včera na dotaz Práva.

Předseda soc. dem. podle informací Práva na předsednictvu vyzval k určité opatrnosti, neboť podle něj se případy mohou táhnout přes odvolací soudy. Očištění aktérů kauzy biolíh však přesto podle něj ukazuje, že šlo o záměrnou snahu kriminalizovat členy soc. dem. před volbami.

Již ve středu Paroubek Právu řekl: "Já si myslím, že bychom jim měli členství vrátit. Pokud si podají přihlášky, tak bychom měli jít touto cestou." Na dotaz, zda by se měly příslušné organizace vyloučeným omluvit, uvedl: "To musí každý udělat zvlášť." Podobným způsobem se vyjádřil také včera při zasedání předsednictva.

Reklama

Související články

Kraus kvůli cestě do Ghany neodstoupí

Předseda poslanců ČSSD a lídr volební kandidáty v Libereckém kraji Michal Kraus tvrdí, že při obchodních jednáních v Ghaně nic špatného neudělal a nevidí proto...

Poslanec Kraus odchází z politiky

Sociálnědemokratický poslanec Michal Kraus nebude kandidovat v parlamentních volbách a opustí i Poslaneckou sněmovnu. Jeho rozhodnutí v pondělí večer oznámil...

Výběr článků

Načítám