Hlavní obsah

ODS odmítá, že stojí za poklesem obliby EU

– PRAHA
Právo, Oldřich Danda

Občanští demokraté nesouhlasí s tím, že Češi přestávají sympatizovat s Evropskou unií kvůli jejich skeptickým postojům vůči evropskému společenství, jak o tom informuje nejnovější výzkum Eurobarometru. Své námitky vyjádřili v pátek.

Článek

"Svádět to na ODS je kombinace hlouposti a úsměvnosti," řekl Právu vicepremiér Petr Nečas (ODS). Propad obliby vidí v prozření občanů, že EU není "samospásná". "Ukázalo se, že Evropská unie není rajským produktem, je to společenství, ve kterém každá členská země hájí někdy velmi sobeckými způsoby své zájmy. Pro řadu lidí takovéto fungování Unie představuje deziluzi."

Skoro nachlup stejně odpověděl ministr vnitra Ivan Langer (ODS). "Evropská unie není filantropické společenství, ale sdružení zemí, které důrazně prosazuje své zájmy a někdy i na úkor zájmů českých. Lidé pečlivěji než před tím váží klady a zápory," uvedl Langer.

Naopak podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka za stoupající nedůvěrou občanů vůči Unii stojí negativní postoj ODS. "Je to jistě díky neumdlévající politice vlády, jejíž členové se neustále kriticky vyjadřují o Evropské unii včetně prezidenta republiky," řekl Paroubek.

Čunek: ODS je k EU schizofrenní

S tím zčásti souhlasí i předseda lidovců a vicepremiér Jiří Čunek. "To, že někteří v ODS jsou velcí kritici, někteří se naopak stali příznivci Evropské unie, tato schizofrenie může na občany České republiky působit," řekl Právu Čunek. Dodal, že až začnou do Česka proudit peníze z unijních fondů, obliba EU znovu stoupne.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg soudí, že za klesajícími preferencemi evropského společenství je malá vůle politiků najít shodu na základních otázkách Unie, jako je ústavní smlouva či bezpečnostní politika. "Když máte dojem, že se v obecní radě perou, tak obecní rada v dané vesnici ztrácí popularitu. Když se politici dohodnou a budou pracovat, tak zase popularita stoupne," řekl Právu.

>

Reklama

Související články

V ČR ubývá příznivců Evropské unie

Podpora EU v České republice klesá. Podle výzkumu Eurobarometru se jen 46 procent respondentů domnívá, že členství v Unii je přínosem. Vyplývá to z výsledků...

Výběr článků

Načítám