Hlavní obsah

Klaus varoval před populismem v otázce radaru

– PRAHA

Prezident Václav Klaus v pátek odpověděl 55 osobnostem, kteří ho žádali o podporu referenda k americké radarové základně. V otevřené odpovědi jim napsal že dopis vnímá jako příspěvek k diskuzi o radaru. Varoval ale před tím, aby se debata vzhrhla v populismus.

Článek

"Při známých pacifistických náladách u nás (i v celé dnešní Evropě) a při podceňování nově vznikajících bezpečnostních rizik je důvod k obavě, že by racionální argumenty mohly jít stranou, a že by byl výsledek referenda předem téměř znám," tvrdí, Klaus.

Doplnil, že úplně nepochopil, zda po něm autoři otevřeného dopisu žádají referendum nebo odpověď ne.

Zopakoval, že bude respektovat rozhodnutí lidí v případném referendu i to, pokud bude o základně rozhodovat pouze parlament.

Otevřený dopis ve čtvrtek poslalo 55 osobností. Podepsali jej například herci Jan Kačer a Táňa Fischerová nebo filmoví režiséři Zdeněk Troška a Věra Chytilová. Podle jejich názoru by v tomto případě politici neměli rozhodovat za občany. Pokud by bylo vypsáno referendum, slibují si od něj také zahájení veřejné diskuze.

Kromě Klause dopis poslali i předsedům Poslanecké sněmovny a Senátu Miloslavu Vlčkovi a Přemyslu Sobotkovi.

Proti tvrzení signatářů dopisu, že radar nebude chránit Českou republiku, se dnes ohradilo americké velvyslanectví. "Generál Henry Obering naopak mnohokrát zdůraznil, také během své nedávné návštěvy Prahy, že americký projekt v Evropě bude chránit jak Českou republiku a Polsko, tak většinu spojenců z NATO před hrozbou útoku raketami dlouhého doletu," stojí v prohlášení ambasády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám