Hlavní obsah

Daň 19 procent pro firmy i zaměstnance, zní z ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Daňová skupina uvnitř ODS navrhuje snížit daň z příjmu na 19 procent pro firmy, a to zřejmě již od příštího roku. Stejná sazba by se měla vztahovat i na zaměstnance, ale vypočítávat by se měla z hrubé mzdy, a nikoli z takzvané superhrubé, jak předpokládá nynější vládní návrh reformy veřejných rozpočtů.

Článek

Uvažujeme o zavedení těchto sazeb od 1. ledna 2008, řekl po čtvrtečním jednání skupiny poslanec a daňový expert ODS Michal Doktor.

Občanští demokraté se ve čtvrtek radili právě o tom, s jakou variantou svých daňových návrhů půjdou do koaličních jednání. Schůzky se účastnil i premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, který však nic komentovat nechtěl.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob k tomu uvedl, že úřad bude komentovat až ty návrhy, které padnou v legislativním procesu, tedy ve druhém čtení ve sněmovně. "Všem, kteří požádali ministerstvo financí, aby jim kvantifikovalo jejich návrhy, jsme vyhověli, a komentovat budeme ty návrhy, které oficiálně padnou během legislativního procesu," uvedl Jakob.

Politicky těžko průchodné, míní analytik

Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška by navrhovaná varianta ve srovnání s původním návrhem znamenala výrazný propad v daňových příjmech, bez ohledu na případné zrušení některých odečitatelných položek. "Snížení daňových příjmů by snad bylo možné částečně kompenzovat výrazným snížením slev na dani z příjmů fyzických osob, což by ale znamenalo učinit daňový systém méně výhodný pro nižší příjmové skupiny a pro rodiny s dětmi," uvedl. Takové řešení je politicky těžko průchodné, dodal.

Do hry se tak podle jeho slov může dostat varianta vypustit z reformního batohu daňový pilíř úplně. "Ekonomicky by takové řešení bylo přinejmenším krátkodobě myslitelné. Politicky by se ale jednalo o zřejmou prohru ODS," uvedl Sobíšek.

Dosavadní vládní návrh počítá u zaměstnanců sice s patnáctiprocentní sazbou, ovšem ze superhrubé mzdy, tedy mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na pojistné. Skutečné zdanění by v takovém případě činilo zhruba 23 procent. Firmám chce kabinet snížit daně na 19 procent až od roku 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám